Kahramanmaraş’ın gelişen, büyüyen ve değişen Türkoğlu İlçesi, her geçen gün alt yapıda ve sosyal belediyecilikte hizmetlere devam ederek çıtasını yükseltiyor. Bu kapsamda mahallelere hizmet götüren Türkoğlu Belediyesi, özellikle Şekeroba mahallesine yaptığı çalişmalarla mahalleyi hizmetin başkenti yapıyor.


Şekeroba Kent Meydanı
İlçenin Beyoğlu mahallesinden sonra ikinci büyük mahallesi olan Şekeroba Mahallesinde yol yapım çalışmaları ve kilit parke çalışmaları devam ediyor. 8 bin hanesi bulunan mahalle her geçen gün gelişmeye devam ediyor. meydanlarıyla, parklarıyla, yollarıyla, kamusal alanlarıyla halkın huzur içinde yaşayacağı bir ilçe için geceyi gündüzüne katarak çalışan Türkoğlu Belediyesi, Şekeroba Kent Meydanını tamamladı. Kısa zaman içerisinde yapımına başlanan Şekeroba Mahallesine yakışır Kent Meydanı çalışmaları önceki gün itibariyle biterek halkın hizmetine sunuldu. Belediye ekiplerince ummalı çalışmalar sonucu tamamlanan Kent Meydanı içerisinde, yapısal ve bitkisel peyzaj alanı, kent mobilyaları, piknik masaları, bay- bayan WC’leri ve kenar kısmında otobüs bekleme durakları yer alıyor.

Japon heyet Elbistan’da depremin sonrasını masaya yatırdı Japon heyet Elbistan’da depremin sonrasını masaya yatırdı

Şekeroba Spor Kompleksi
Türkoğlu Belediyesi tarafından Şekeroba Mahallesine Spor Kompleksi yapımının bitmesine az bir süre kala çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Okumuş, Şekeroba Mahallesinin her geçen gün geliştiğini söyledi. içerisinde sentetik çim saha, halı sahası, tribün ve etrafında yürüyüş yolu, kent otoparkları gibi çalışmalar yapılıyor. Çalışmalar bittikten sonra mahalle donanımlı bir spor kompleksine kavuşmuş olacak. 2014 yılında 7580 nüfusa sahip olan Şekeroba Mahallesi, ilçenin Büyükşehir yasası olmasıyla birlikte 4 yılda nüfusu 8 binin üzerine çıktı.

Şekeroba’nın tarihine bakış
1893 yılı Osmanlı Devlet Salnamesinde; Maraş merkez kazaya bağlı, 12 köyü bulunan bir nahiye olarak bahsedilmiştir
Şekeroba Kahramanmaraş-Adana yolunun 39.km.'sinde bulunan bir Anadolu kasabasıdır. Kasabanın güneyinde 1000 yıllık tarihi höyük (tepe) yerleşim yeri bulunmaktadır. Türkiye'de ilk barit madeni Küçükçekmece nükleer reaktörü için 1960 yılında Şekeroba'da üretilmiştir. Ayrıca yaklaşık 10 km. mesafeden getirilen yayla suyu çevre il ve ilçelerden gelen insanlar tarafından kullanılmaktadır. Kubat mevkindeki kırmızı toprak tuğla yapımında kullanılıp değerlendirilmektedir. Bir sağlık ocağı, dört ilköğretimokulu, birçok programlı meslek lisesi (Türkoğlu Turgutreis Ç.P.L.), spor gençlik merkezi (şu an inşaat) normal trübinli futbol sahası, halı saha, üç park (ikisi faaliyet dışı) mevcuttur. 1970'lere kadar faaliyet gösteren jandarma karakolu bulunduğu mevkinin heyelana maruz kalması sonucu taşınmıştır. kasabada ayrıca herkes geçimini tarım çiftçilik ile geçiniyor. Şekeroba’nın batısında Amanos dağlarının uzantısı bulunmaktadır. Cebel-ü Bereket, Gâvur Dağı ve Nur Dağı olarak da bilinen bu dağ kütlesi K.Maraş civarından başlayıp Kuzey-Doğu , Kuzey-Batı istikametinde uzanarak Asi Nehri Munsabı Hınzır Burnu arasında sona erip, Batı da Ceyhan Nehrinin orta mecrasında tahdit edilmiştir. (Cevdet paşa; Tezakir-i Cevdet; yay; Cavit Baysun, Ank. 1991, s. 1250,) Doğusunda Şekeroba’nın güneşle buluşmasını geciktiren Boztaş Dağı bulunmaktadır. Bu dağın yerden yüksekliği 280metredir. Bunun dışında kasabanın etrafında küçük tepecikler de mevcut olmakla birlikte yerleşim alanı bu iki dağın arasına kurulmuştur. Dağımızın yöresel isimleri Yıldız, Kocahabur, Karınçalı, Karaağaç, Kızılyar, Boztaş.

Ekonomik yapısı
Şekeroba'da 1994 yılına kadar halkın %80'i geçimini tarımla sağlıyordu. Fakat değişik iş sahalarının açılmasıyla bu oran günümüzde %55'lere gerilemiştir. Bir tarım merkezi olan Şekeroba'da bu düşüşün bir nedeni de artık tarım ürünlerinin eskisi gibi gelir getirmemesi ve gübre,sulama gibi ihtiyaçların pahalı oluşundandır
Kasaba arazisi ve yer şekilleri bakımından engebeli değildir Ovalık alanlara kapalı toprakların %75'i tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Bu alanların %45'inde kuru tarım. %30'unda ise sulu tarım yapılmaktadır. Tarlalarda nadas yerine nöbetleşme ekim usulü vardır. Tarla birinci yıl pamuk ya da biber ise ikinci yıl buğdaydır.
%30'luk sulu tarımın %13'üne biber ekilirken geriye kalan %17'lik alana ise pamuk ekilir. Biber,  Şekeroba'nın ekonomisine büyük gelir sağlamaktadır. Son zamanlarda yaprak ve pul biber üretimi değirmenlerinin açılmasıyla birlikte bu gelir daha da artmıştır. Şekeroba'da Türkiye'nin değişik illerine toz biber ihraç eder bir konuma gelmiştir.
Son zamanlarda buğday hasadından sonra tarlaya ikinci bir ürün olarak mısır darısı, salatalık ekilmeye başlamıştır.

Haber: Kahraman Kar

Editör: TE Bilisim