Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenerek ‘Yerinde Karar’ dönemini başlattı. Yeni dönemle birlikte koronavirüs risk değerlendirme haritasına göre; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli iller için ayrı ayrı belirlenen normalleşme adımlarıyla Türkiye kaldığı yerden hayata devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Vali Yardımcısı ve Türkoğlu İlçe Kaymakam Vekili Mahmut Hersanlıoğlu, sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak vatandaşlara uyarıda bulundu.

“TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAMAMIZ LAZIM”

Hersanlıoğlu, vatandaşları tedbirli olmaya çağırdığı konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Yeni alınan kararlar çerçevesinde sosyal hareketlilik artacak, tedbirleri elden bırakmamamız lazım. Sosyal mesafe, maske ve temizliğe dikkat etmemiz lazım. Yöresel olarak da ev ziyaretlerinde bulunmamamız lazım. Önemle siz kıymetli hemşerilerimden bu hususları rica ediyorum.”

İŞTE KAHRAMANMARAŞ’TA UYGULANACAK NORMALLEŞME KARARLARI!

Koronavirüs risk değerlendirme haritasına göre orta riskli grupta yer alan Kahramanmaraş’ta
‘Yerinde Karar’ dönem için uygulanacak olan kararları şu şekilde:

Okul öncesi eğitim kurumları ve özel eğitim okullarında tam zamanlı yüz yüze eğitim verilecek.

Feyzettin Okumuş, Gece Gündüz Demeden Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor Feyzettin Okumuş, Gece Gündüz Demeden Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

Birleştirilmiş sınıflı okullar ve köy vb. seyrek nüfuslu yerlerdeki okullarda yüz yüze tam zamanlı eğitime devam edilecek.

İlkokullarda 2 gün okulda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim alınacak.

Ortaokul 5, 6, 7. Sınıfları 2 gün okulda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim alacak.

Ortaokul 8. Sınıfları haftada 12 ila 22 saat olacak şekilde seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitim alacak.

Lise hazırlık 9. 10. 11. sınıfları haftada 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitim alacak.

Lise 12. sınıfların haftada 16-24 saat olacak şekilde planlanan seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitime alacak.

Destekleme ve yetiştirme kurslarında yüz yüze eğitime devam edilecek.

Sınavların seyreltilmiş sınıflarda yapılacak.

Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı İçişleri Bakanlığının genelgesi ile belirlenen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler Ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki genelgelerle yapılan eklemeler dahil şeklide) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecek.

 

Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında;

Hafta içi günlerinde akşam 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sürdürülecek.

 

Hafta sonlarında ise; sokağa çıkma kısıtlamasının hafta içinde olduğu gibi akşam 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanacak.

 

 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımıza uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmacak.  65 yaş üstü vatandaşlarımız ile 20 yaş altı gençler ve çocukların toplu ulaşım araçlarını kullanabilecek. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecek.
Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürümesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı taktirde en az 3 (üç) gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacak.

 Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilmesine, Ayrıca nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde kişi ve alan sınırlamalarının kontrolünün sağlanması için nikah ve/veya düğün salonu işletmelerince yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Kaymakamlıklara e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da doğrudan dilekçe ile bildirilecek.
Belirlenen kapasite oranlarına göre sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetim ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuk arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oran uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilmesine, yeme-içme yerleri 19:00-21:00 saatleri arasında paket servis veya gel-al şeklinde, 21:00-24:00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.

Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetim ve Çalışma Rehberindeki mesafe kuralları ile belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için Ek’ de verilen oturma düzeni planı hazırlanmasına ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatça görebileceği şekilde ilan edilecek.
HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecek.
Girişlerinde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerin, sabah 9.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.


 

 

Editör: TE Bilisim