Doğası ve yeşiliyle Karadeniz’i andıran ve içerisinde birbirinden güzel doğa harikası mekânlar barındıran Kahramanmaraş’ın en gözde ilçesi konumunda bulunan Türkoğlu’nun birbirinden güzel tarihi ve kültürel mirasları şu şekilde;

Büyükşehir, Türkoğlu’nda Orçan Caddesi’ni Sıcak Asfaltla Buluşturuyor Büyükşehir, Türkoğlu’nda Orçan Caddesi’ni Sıcak Asfaltla Buluşturuyor

TÜRKOĞLU’NUN TARİHİ
Türkoğlu’nun ilk yerleşimcileri, Oğuzların Avşar boyu Tecirli aşiretidir. Tecirli aşireti: Tombak, Nadir, Ericek köyleri ve Çukurova arasında göçebe bir hayat yaşarken, Osmanlı devleti döneminde zorunlu iskana tabi tutulmuşlardır. Uzun uğraşlar sonunda Tecirliler bulundukları yere zorla yerleştirilirler. Bunların bir bölümü de, bugünkü Türkoğlu ilçe merkezine yerleştirilmiştir. İlçenin eski ismi “Eloğlu” dur. Bu ismin verilmesiyle ilgili çeşitli söylentiler vardır. Yöreye yerleşenler buraya sonradan geldikleri için “El oğlu” ismi verilmiştir. “El” kelimesi “devlet” anlamı da taşır. Devlet zoruyla yerleştirildiklerinden “Eloğlu” nun “devlet oğlu” anlamı söz konusudur. Daha da ilgimi çeken bir söylenti var. Buna göre: “Maraş yöresinden bir genç bir kız kaçırır ve bugün ilçe merkezinin alt kısmında saklanırlar. Burası bataklık olduğundan sivrisinekler çoktur. Bir süre sonra azıkları biter, genç, azık almak üzere Maraş’a gider, ama dönüşü uzun sürer, bu sırada sivrisinekler kıza fazlaca zarar verirler, kız ağlayarak “Eloğluna güven olmaz mı? “ der, bu olayın geçtiği yere “Eloğlu” denilmiştir. Tarihi süreç içinde, Eloğlu, Maraş ile aynı güzergâhta olduğu için Fransız işgali ve toplu katliamlara maruz kalmıştır. 12 Şubat 1920 tarihinde Fransızlar bu bölgeden uzaklaştırılmıştır. Eloğlu, 1944 yılına kadar köy statüsünde kalmış, 1944 yılında nahiye olmuştur. 1960 yılında ise ilçenin isminin “Türkoğlu” olmasına karar verilmiş ve Kahramanmaraş ilinin 6’ncı ilçesi olmuştur.

DALYAN (BALIKÇILAR)KÖPRÜSÜ
Türkoğlu ilçe merkezine bağlı Kıllılı Köyünde yer almaktadır. Gavur Gölünden gelen Avın Deresinin Aksu deresine yaklaştığı bir yerde inşa edilmiştir. Köprünün kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. İlçede bulunan Gavur Gölü kurutulmadan önce bu köprüden balık tutulduğu için Balıkçılar Köprüsü adını almıştır.

DOLUCA KALESİ
Türkoğlu ilçesine bağlı Doluca Köyünde yer almaktadır. Kale kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Köy halkı tarafından kale yakınlarında bulunan madeni paraların Hitit ve Roma Dönemine ait olması bu kalenin Hitit ve Roma Döneminde kullanılmış olma ihtimalini oluşturmaktadır. Günümüzde kalenin büyük bir kısmı harap olmuştur. Fakat kalenin duvarları asıl halini korumaktadır.

GAVUR GÖLÜ
İlçe arazisi yakın zaman öncesine kadar “Gavur gölü” diye anılmıştır. Günümüzde ise “Sağlık ovası” denir. Burayı görmek isterseniz, Adana yolundan Türkoğlu Minehöyük mahallesi tarafına dönmeli ve devasa kanalların her iki yakasında bulunan gölü, bölümlere ayıran yollarla buraya ulaşabilirsiniz. Ovanın uzunluğu 30 km ve genişliği 8-10 km dir, deniz seviyesinden 480 metre yüksekliktedir. Ovanın tabanı, milyonlarca yıllık bitki ve hayvan fosilleriyle doludur. 1950’li yıllardan itibaren, sıtma ile mücadele ve tarım alanları oluşturmak için mücadele başlamıştır. Açılan büyük kanallarla, göl suyu, Aksu nehri ve Ceyhan nehrine bağlanmıştır. Kurutma faaliyetleri 1966 yılında tamamlanır ve kurutulan arazi tarım alanına dönüşür. Göl, birçok kuş türüne göç sırasında konaklamak için uygun şartlar barındırır. Ülkemizde bulunan 450 kuş türünden, 239’u burada konaklamaktadır. Gavur gölü bataklığından: MÖ 1400’lü yıllara ait olduğu tahmin edilen iki tane antik fil iskeleti bulunmuş ve halen Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Editör: TE Bilisim