Hem sofralara acı katan hem de şifa kaynağı olan Kentin coğrafi işaret belgeli tescilli ürünlerinden olan Maraş Biberi, il genelinde 13 bin dönüm alana ekimi yapılırken, üretimde en büyük pay Türkoğlu ilçesine düşüyor. İlçenin marka ürünleri içerisinde yer alan Maraş Kırmızı Biberinin üretimi, kurutulması, satışı ve tüketimi esnasında çiftçilerin yaşadığı sorunları öğrenebilmek adına Türkoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri üreticilerle yüz yüze görüşerek Kırmızı Biber üretimi konusunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

TUSAŞ'tan Türkoğlu'nda anlamlı iftar: Birlik ve beraberlik sofrası TUSAŞ'tan Türkoğlu'nda anlamlı iftar: Birlik ve beraberlik sofrası

MARAŞ BİBERİ ÖZELLİKLERİ

Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez. Maraş Biberinin Meyve Özellikleri : Meyve konik şekilli, uç kısmı sivri yada küt olabilmektedir. Meyve körüksüz, yüzeyi pürüzsüz ve düzgündür. Meyvenin sapla birleştiği kısım genelde düz, bazen tümsek, enine kesiti ise genel olarak oval bir şekil gösterir. Ekimi, Şubat-Mart aylarında doğrudan tarlaya elle serpme veya mibzer ile yapılır. Bitkisi 60 cm civarında boylanır, yaprakları oval, rengi yeşil, yaprak uzunluğu 60-90 mm., yaprak genişliği 30-50 mm. arasında değişir. Çiçeklerde taç yapraklar beyaz renkli, olgun meyveler kırmızı, olgunlaşma öncesi meyve rengi ise yeşildir. Meyvenin daldaki pozisyonu ise sarkık yatay veya karışık olabilmektedir.

 

 

Editör: TE Bilisim