Kahramanmaraş’ın metropol ilçesi olma yolunda ilerleyen Türkoğlu 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde ağır hasar aldı. Özellikle ilçe merkezi ile Beyoğlu, Şekeroba ve Kılılı Mahalleleri depremden etkilendi. İlçede bir yandan depremin yaraları sarılırken hasar tespit çalışmaları da tamamlanmak üzere. Deprem bölgelerini gezen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta düzenlediği toplantıda, 88 bin 500 konut, 18 bin 874 köy konutu inşa edileceğini belirterek Türkoğlu ilçesi ise 7 bin 250 konut yapılacağını ifade etti.

Aycan, “Özel şirketlerin de kişilerin de konut yapması desteklenmelidir” Aycan, “Özel şirketlerin de kişilerin de konut yapması desteklenmelidir”

ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde sivil toplum kuruluşları, esnaf ve sanayiciler ile bir araya gelen Bakan Kurum, "Vatandaşlarımızın evlerindeki hasarın tespitini yapıyoruz ve 7 bini aşkın hasar tespit elemanımızla 11 ilimizde aralıksız bu çalışmaları sürdürüyoruz. Depremden etkilenen illerimizde bugüne kadar 5 milyon 158 bin 93 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 728 bin binada inceleme yapılmıştır. İçerisinde 637 bin 222 bağımsız bölümden oluşan yine 227 bin 27 binanın acil yıkılacak ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespitini yaptık. Kahramanmaraş ilimizde ise 123 bin 306 bağımsız bölümden oluşan 48 bin 873 binanın acil yıkılacak, yıkık veya ağır hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Tabi bu tespitlerle birlikte yeni afet konutlarının Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında gerek yerinde yapacağımız doğru zeminde şehrin büyüme öngörüsüyle, sanayisiyle birlikte bir taraftan da rezerv alanlarda belirlediğimiz alanlardaki inşaat sürecini yürütüyoruz. Bu kapsamda 11 bir ilde eş zamanlı yapım seferberliğimizi yürütüyoruz ve her gün ihalelerimizi, sözleşmelerimizi yapmak suretiyle depremden zarar görmüş yerlerimizde inşaat çalışmalarını başlatıyoruz ve ilk etapta inşa edeceğimiz tüm alanlarda da üniversitelerimizle, bilim insanlarımızla, mimarlarımızla, mühendislerimizle birlikte mikro bölgeleme çalışmaları, jeolojik ve jeofizik incelemeler, buradaki zemin etüt çalışmalarını detaylı bir şekilde yapıyoruz. Çalışmaları tamamlanan yerlerde de inşaat süreçlerini başlatmak suretiyle ilk sözleşmelerimizi imzalıyoruz. Kahramanmaraş'ımızda da bu kapsamda 88 bin 500 konut ve 18 bin 874 köy konutunun inşasını gerçekleştiriyor olacağız. Bu kapsamda bölgenin zemin etütlerine başladık. İnşallah bu ay içerisinde de ilk kazmamızı zemin etüdü tamamlanmış ve sözleşmelerimizi yapılmış yerlerden başlayacağız. Hasar tespitlerine göre de tamamlanmasına müteakip de konut sayısı miktarının sayısını artıracağız” dedi.

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı