Gündem

İstiklal şehrinde ramazan geleneği: Mukabele

0

 

Osmanlı'dan emanet alınan asırlık mukabele geleneği Kahramanmaraş'ta gelecek kuşaklara aktarılması bakımından kesintisiz sürdürülüyor.

Kent merkezi ve ilçelerdeki bütün camilerde mukabele geleneği kimi zaman tek vakit kimi zamanda özellikle selatin camilerinde 3 vakit sürdürülüyor. Ulu Cami olmak üzere bazı camilerde hafızların ezbere okuyup vatandaşların da takip ettiği gelenek kimi camilerde de hafızlarca yüzüne okunup bu şekilde takibi yapılıyor. İl genelinde 10 camide hatimle teravih namaz geleneği de sürdürülüyor.

''MUKABELE GELENEĞİ KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR’
İl Müftüsü Muhammed Gevher, açıklamada, ramazan ayı denilince Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı ay akla geldiğini, ramazanın da 11 ayın sultanı olmasının buradan kaynaklandığını belirtti. Halkın ramazan ayında en önem verdiği sünnetlerden bir tanesinin de mukabele sünneti olduğuna dikkat çeken Gevher, "Mukabele demek bir kişinin okuyup diğer insanların dinlemesi demektir. Bu İslamiyet’ten bu yana hep böyle devam ediyor. Ülkemizde de Osmanlı Devleti'nden bu yana mukabele geleneği hiçbir kesintiye uğramaksızın devam ediyor. İnşallah gelecek kuşaklara da aynı şekilde aktarılır. Bu bakımdan şehrimizin bütün camilerinde mukabele geleneği bütün hızıyla devam ediyor. Günlük iki yâda üç grup şeklinde mukabeleler yapılıyor." dedi. Hafızlar tarafından ezbere okunan mukabele geleneğinin de bulunduğunu ifade eden Gevher, bunların başında da İstiklal şehrinin asırlık mabedi Ulu Cami'nin geldiğini belirtti.

''BU GELENEK OSMANLI’DAN GELİYOR’
Bu camide 3 namaz vakti hafızlar tarafından ezbere mukabele okunduğunu dile getiren Gevher, bunun için de Allah'a hamt ettiklerini söyledi. Osmanlı'dan emanet alınan mukabele geleneğinin en az 1 asırdır devam ettiğini vurgulayan Gevher, "Ulu Camimiz ve şehrimizin eski tarihi camilerinde en az 1 asırdır mukabele geleneği devam ediyor. Tabi bu gelenek Osmanlının kuruluşundan beri var. Dolayısıyla mukabele geleneğimiz kentimizde en güzel ve köklü bir şekilde devam ediyor. Ayrıca hatimle teravih namazı kılma geleneğimizde merkez ve ilçelerimizde devam ediyor." diye konuştu.

AA