Gündem

Nerde o eski perşembe pazarı!

0

Kahramanmaraş'ın tarihini, kültürünü ve dokusunu oluşturan semt pazarları günümüzde etkisini hala sürdürmeye çalışıyor. Hergün bir pazarı konu alan gazetemiz bugün ise Dulkadiroğlu İlçesi'nde yer alan Perşembe Pazarı'nı gezdi. Pazar esnaflarıyla yapılan görüşmeler sonucu pazarın işlevliğinin gün geçtikçe yitirdiği öğrenildi.

 

Haftanın 6 günü şehrin iki ayrı bölgesinde kurulan ve kıyafetten sebzeye, ev gereçlerinden kuru gıdalara kadar uzanan çeşitli ürünlerin satıldığı semt pazarlarının Manşet Gazetesi olarak sesi olmaya devam ediyoruz. Her gün bir başka semt pazarını konu alan gazetimizin Çarşamba Pazarı'nın ardından şimdi ise Perşembe pazarı'na misafir oldu. Pazar esnafları, pazarın yaklaşık 30-35 yıl önce askerler tarafından sıkıyönetim zamanında halkın sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılamak için kuruludğunu söyledi. Pazarın ilk kurulduğu yıllarda ki işlevini yitirdiğini belirten snaf, geçmişte kamyonlarla mal getirip 12-13 ton mal sattıklarını söyleyen esnaf, günümüzde ise bir günde en fazla 500-600 kilo mal satabildiklerini ifade etti. Pazara gelen vatandaşların genelde alt kesim olduğunu söyleyen esnaf, ayrıca en pahalı pazarın da cumartesi pazarı olduğunu ifade etti. Pazarda ki yaptığımız fiyat analizlerinde en pahalı sebze bakla, en pahalı meyve ise kivi olduğunu öğrendik.

 

İşte pazar esnafıyla yaptığımız röportajlar:

 

Abdurrahman Güzel

 

Perşembe pazarı kurulalı aşağı yukarı 30-35 yıl oldu. Ben bu pazarı geleli 25 yıl oldu. Marketler çoğalınca, alışveriş merkezleri açılınca pazara gelen giden vatandaş sayısında haliyle bir azalma oldu. Az önce de dediğim gibi ben bu pazarda 25'inci yılımı doldurdum o zaman ki pazarın genel haliyle şimdiki pazarın genel hali farklı. Geçmişte pazara kamyonlarla mal indirirdik ve o mallarda o gün içinde biterdi. Ama şu anda işler iyice zayıfladı. Perşembe pazarının esnafı her yerden geliyor. Kimi esnaf merkeze uzak köylerden geliyor kimi esnaf ise şehir merkezlerinden geliyor. Pazarda ki fiyat durumları da genel itibariyle normal. Bazı meyve ve sebzelerin az olmasından dolayı pahalı ama dediğim gibi genel fiyat durumu normal. Ne çok pahalı ne de çok ucuz. Neredeyse bütün pazarların sıkıntısı olan altyapı sorunlarından belediye yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz. Bunun haricinde de başka bir sıkıntımız yok.

 

Hüseyin Timurbanga

 

Pazarın şu anda genel durumu düşük. Yazın işlerimiz biraz daha iyi oluyor ama kışın işlerimiz durgun. Perşembe pazarı kurulalı zannediyorum ki en aşağı bir 30 yıl oldu. Pazardan genel anlamda memnunuz. Çok şükür ekmek paramızı çıkartıyoruz. Ben bir konuya değinmek istiyorum. Pazarın bazı sıkıntıları var. Belediye yetkililerinden pazarın üstünün kapatılmasını istedik. Belediye yetkililerinden bize yapacağız dediler ama şu ana kadar herhangi bir gelişme olmadı. Marketlerin artmasıyla beraber pazara olan ilgide düştü. İnsanlar pazardan gelip alışveriş yapmak yerine artık ihtiyaçlarını marketlerden karşılıyor. Pazara gelen vatandaşlar ise genellikle biraz daha alt kesimden kişiler. Bizim işlerimiz en yoğun olduğu pazar günü Cumartesi pazarıdır. Çünkü o gün insanlar alacaklarının 2 katını alıyor ve buda biz esnaflar olarak işlerimizin iyi olmasını sağlıyor. Pazarda fiyatlar genel anlamda yüksek.

 

Ziya Kazıcı

 

Perşem Pazarı 1982 yılında askerler tarafından sıkıyönetim zamanında kuruldu. Ben pazarın kurulduğu günden bu yana burada esnaflık yhapıyorum. O günden bu güne pazarda haliyle bir değişim var. O zamanlar ben sebze ve meyveyi kamyonlarla getiridim ve günlük 12-13 ton mal satardım. Şimdi ise bir günde en fazla 500-600 kilo mal satabiliyorum. Semt pazarları içerisinde fiyatların en yüksek olduğu pazar günü Cumartesidir. Çünkü o gün insanlar aldıklarının 2 katını alıyor ve bu yüzden de fiyatlar ister istemez artıyor. Ama artık Cumartesi pazarıda yavaş yavaş etkisi azalıyor. Son olarak da bizim belediyeden istediğimiz pazarların üstünü kapatılması ve altyapın sorunlarının giderilmesi.

 

Pazardaki başlıca sebze ve meyve fiyatları:

Ispanak: 2.5 TL

Maydonoz: 1 TL

Pırasa: 3 TL

Anamur Muzu: 3.5 TL

Kivi: 4 TL

Mandalina: 1 TL

Havuç: 1 TL

Turunç: 1.5 TL

Marul: 1.5 TL

Patates: 1 TL

Biber: 4 TL

Kabak: 3 TL

Patlıcan: 2.5 TL

Limon: 2 TL

Portakal: 1 TL

Nar: 2 TL

Domates: 2 TL

Salatalık: 1.5 TL

Bakla: 7 TL

 

Haber: Emre Akkış