EXPO 2023 Fuar Alanı Kelebek ve Uğur Böceği Bahçesi Konferans Salonu’ndaki sempozyum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın Okunmasıyla başladı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve duaların edildiği programda, yine depremde kaybedilen vatandaşların anısına video gösterimi yapıldı. 6 Şubat depremleri sonrası neler yapıldığına ve bundan sonra yapılması gerekenlere dikkat çekildiği program panelinde; Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Murat Ramazan Tiryaki, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanvekili Hikmet Gümüşer, Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Şahin, Kahramanmaraş AFAD İl Müdürü Tayfun Temur ve Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran konuşmacı olarak bulundu. Açılış, panelistlere teşekkür belgesi takdimi ile son buldu. 

180 BİLİM İNSANI SEMPOZYUMDA SUNUM YAPACAK

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan’da, 6 Şubat’ın ilk anından itibaren devlet ve milletin el ele vererek asrın felaketini asrın birlikteliğine ve asrın dayanışmasına dönüştürüldüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve talimatları, illerde bakanlar, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmaları ile bir yıl gibi sürede depremden etkilenen kentlerin ciddi anlamda ayağa kalktığını belirten Prof. Dr. Bakan, “Sayın cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş’a teşrif ettiler ve yaklaşık 9 bin 300 konut için kura ve anahtar teslimi yapıldı. 20 bin konutun da inşası devam ediyor. Sempozyumda deprem ve mekan konusunu arkadaşlarımız seçtiler. Niçin? Çünkü biz bir deprem ülkesiyiz. Tabi insanoğlu bu tür yıkımlarla bir daha karşılaşmasın. Ama mademki deprem bu ülkenin bir gerçeği, o halde deprem konusunun bilimsel anlamda masaya yatırılması, mühendislik anlamında, fen bilimleri anlamında sosyal bilimler anlamında, sağlık bilimleri anlamında masaya yatırılması, ‘bunlardan hangi dersleri çıkarabiliriz,’ geleceğin inşası ve ihyası anlamında bilimsel veriler neleri gösteriyor. Bu bağlamda tanımlanacak stratejilerde, politikalarda, alınacak kararlarda nelere dikkat edilecek noktasında düzenlemiş olduğumuz bu sempozyumu önemsiyorum. Ülkemizden 56 farklı üniversiteden, 5 farklı ülkeden 123 seçilmiş, kabul edilmiş bildiri sempozyumda sunulmuş olacak. 180 bilim insanı sempozyumda sunum yapacak. Sempozyumun başarıyla tamamlanmasını ümit ediyor, düzenleme kurulunda yer alan tüm hocalarıma teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.  

KAHRAMANMARAŞ’TA 9300 KONUT HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ

Törende konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, sempozyumun başarılı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Kirişçi, “Buraya alın terini değil, akıl terini dökmek üzere katılım sağlayan bütün öğretim elemanlarımıza, akademik dünyanın bütün temsilcilerine şehrim adına şükranlarımı sunuyorum. Bugün tek başına Kahramanmaraş’ta 9300 konut hak sahiplerine teslim edildi. İnşallah önümüzdeki günlerde de tamamlanan her konutu vatandaşlarımıza teslim etmeye çalışacağız. Biz burada hükümet olarak sadece iskanı değil, aynı zamanda istihdamı da önemsedik. Çünkü mutlaka vatandaşlarımızın kendi ticari faaliyetlerini, kendi sanayi çabalarını ve diğer hizmet sektörü de olmak üzere bütün işletmeleri yaşatmaları adına hükümet olarak çok büyük çabalarımız oldu. Bu çabalarımız devam ediyor. Bu çerçevede her kurum katkı vermenin çabası içinde oldu. Cumhurbaşkanımızın KSÜ’de yaptığı konuşmada ifade ettiği gibi İstiklal Üniversitemizin genel konseptli bir üniversite olması yerine teknik üniversiteye dönüştürülmesi konusundaki talimatlarını ilgili bütün kurumlarımıza aktarmış oldu. Bu talimatı vermiş oldu. Çünkü Türkoğlu ilçemizde 5 bin metre kapalı alanda TUSAŞ Havacılık Yapısalları ile ilgili parça üretimine kısa sürede başlayacak. TUSAŞ bizim için istihdamla ilgili, katma değerli üretimle ilgili, ihracatla ilgili ve üretimde dışa bağımlılığı azaltma da önemli bir yol gösterici olacak. İnşallah havalimanının yanındaki 500 dekarlık alanda gerekli düzenleme yapıldığı takdirde TUSAŞ’ın, Kahramankazan’ın ardından taşrada ilk kez Kahramanmaraş’ta bir yerleşkesi yapılacak. Bu da Kahramanmaraş’taki herkese ve her kesime ciddi manada katkısı olacak. Daha şimdiden kurulacak şirketin katılımcılarının talepleri 400 milyon dolara yaklaştı. Bu Kahramanmaraş’ımızın üretme aşkının, Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin faydalı olma çabasının da bir tezahürüydü. Pek çok sektörde öncü olan Maraş sanayiinde, artık üretilen hava araçları ile gökleri süsleyecek bir TUSAŞ’ımızın da olduğunu söylemek istiyorum. İnşallah Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu’nun da temeli en kısa sürede atılacak ve 500 milyon TL’lik yatırımla bu okulumuz da kentimize kazandırılacak” şeklinde konuştu.

BİLGİ NE DEDİYSE BİZ ONUN PEŞİNDE KOŞACAĞIZ

Deva Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu’da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bilginin ve ortak aklın önemine değindi. Bu tür bilimsel bir sempozyum düzenlenmesi dolayısıyla İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan’a teşekkür eden Dr. Karatutlu, şu ifadeleri kullandı: “Bilgi ne dediyse biz onun peşinde koşacağız. Dolayısıyla bilginin üretildiği bu mekanlar bizim için çok kıymetli. O cepheden bakılırsa, üniversitelerin istişarede ve ortak akılda en önemli kurumlar olduğuna inanan birisiyim. İyi yönetimin, şehir yönetiminin ana noktası istişaredir. Yönetişim diyorlar şimdi buna. Meslek örgütleri ile sivil toplumla akil adamlarla yapılacak şeylerdir. Bunlar yapılıyor mu hayır? Öte yandan, her yetkinin sorumluluğu olmak zorunda. Yetkiyi alıyorsanız, sorumluluğu da vereceksiniz. Ahlaki olarak vereceksiniz, sosyal olarak vereceksiniz ve idari olarak vereceksiniz ve en sonunda hukuki olarak vereceksiniz. Öyle ‘yetkiyi aldım, her şeyi yaparım’ devrinin kapanması lazım 6 Şubat sonrasında. Lütfen, lütfen bu deprem bize bir us pahası olsun. Aklımızı az kullanmanın bir pahası olsun da bu ortamların çok olduğu, bilginin değerlendirildiği ortamlarda bu şehri eski güzel günlerine getirelim.”

Başkan Güngör: “Teslim Edilen Konut Sayısı 17 Bini Aştı” Başkan Güngör: “Teslim Edilen Konut Sayısı 17 Bini Aştı”

Haber Merkezi

Editör: Çağatay GEDİK