Gelişim çağında olan çocukların beslenmesi ile ilgili gazetemize önemli bilgiler veren Diyetisyen Gülşah Erşan, çocukların sağlıklı beslenmesinde en önemli maddelerden birisinin kahvaltı alışkanlığı olduğunu vurguladı. Kahvaltının çocukların güne zinde başlamasına fayda sağlayacağını anlatan Erşan, tabaktaki besin çeşitliliğine önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuklarda beyin gelişimini desteklemek için haftada 1 defa balık ve en az 2 defa tavuk eti tüketilmesi gerektiğini belirten Erşan, “Büyüme gelişme için en önemli besin kaynağı olan proteinler çocuklarımızın beslenmesinde çok önemli yeri sahiptir.  Protein kaynaklarımız olan et/tavuk/balık/yumurtadan günlük 2-3 porsiyon diş ve kemik sağlığımız için önemli olan süt, yoğurt/kefirden günlük 2-3 su bardağı, beyaz peynirden günlük 1 kibrit kutusu kadar tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.

“3 ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞINI ONLARA ÇOCUK YAŞTA KAZANDIRIN”
Erşan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Geleceğimizin ışık kaynağı olan çocuklarımızın beslenmesinde en önemli maddelerden birisi kahvaltı alışkanlığıdır. Günlük enerji ve besin ögesi ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılayan kahvaltıyı ihmal etmeyin. Kahvaltı çocuklarımızın güne enerjik başlamasına, metabolizmasının canlanmasına, zihninin açık olmasına destek olacaktır. İleriki yaştaki şişmanlığın başlıca sebeplerinin birisi düzensiz beslenmektir. Bunun önüne geçmek için her gün sabah öğle ve akşam olmak üzere 3 ana öğün ve bu öğünlerin arasında süt, meyve, kuru meyve, kuruyemiş gibi atıştırmalıkların olduğu 3 ara öğün alışkanlığını onlara çocuk yaşta kazandırın.

“HAZIR BESİNLERDEN UZAK TUTUN”
Temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat kaynakları çocuklarımızın en çok sevdiği besin grubudur. Karbonhidrat kaynaklarından tam buğday ekmeği, pirinç, bulgur, makarna, patates gibi besinler tüketilmeli fakat diğer besin gruplarının yerini almamalıdır. Çocuklarımızın tabaklarında besin çeşitliliğine önem vermeliyiz. Örneğin bir tabak dolusu makarna yerine biraz et biraz sebze biraz makarna ve yoğurt tüketmesi çocuğunuzun büyüme gelişmesi açısından çok önemlidir. Yine karbonhidrat kaynaklarından olan çikolatalar, şekerlemeler, hazır bisküviler yerine taze meyve suları, bal, pekmez taze ve kuru meyveleri beslenme alışkanlıklarına eklemeli, evde sağlıklı atıştırmalıklar ve tatlılar hazırlamalısınız. Çocuklarımızı hazır besinlerden ne kadar uzak tutabilirsek o kadar sağlıklı yetiştirmiş oluruz. Hazır besinlerden uzak tutmak için yasaklamak kızmak yerine evde sağlıklı alternatifler geliştirmeyi deneyin.

“YUMURTA PROTEİN KAYNAĞI”
Saydığımız protein kaynaklarından ikisinin üzerine değinmek istiyorum. İlk olarak yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Yumurtayı örnek protein olarak nitelendiriyoruz. Anne sütünden sonra çocuklarımızın beslenmesinde mutlaka olması gerekir. Çocuğunuz yumurtayı sevmiyorsa farklı alternatifler geliştirerek yumurtayı sevdirmeye çalışın. İkincisi değinmek istediğim konu ise beslenme kültürümüze ne yazık ki girememiş olan kefir. Kefirin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Özellikle çocuklarımızın beslenmesinde diş ve kemik oluşumuna, görme yeteneğinin güçlenmesine, hormon dengesinin sağlanmasına, otizm bulgularının hafiflemesine, zekâ gelişimine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, iştah açılmasına destek olan kefirin önemi büyüktür. Kefir mayası ile evde yoğurt mayalamaktan daha kolay olan kefiri mayalamayı ve çocuklarınızın beslenmesine eklemeyi unutmayın. Alışık olmadığımız bu tadı daha çekici hale getirmek için meyve ile birlikte rondodan geçirerek aromalı hale getirebilirsiniz. (çocuklarımız 1 yaştan itibaren 1 çay bardağı, 3 yaştan sonra günde 1 su bardağı kefir tüketebilir)

“YAĞLAR YÜKSEK MİKTARDA ENERJİ VERİR”
Yetişkinlerde yağ tüketimine dikkat ederken çocuklarda dikkat etmeye çok gerek yoktur. Yağlar yüksek miktarda enerji verir ve büyüme gelişme çağında olan hareketli çocuklarımızın bu enerjiye ihtiyacı vardır. Ancak günümüzde çocuklarımız fazla hareket etmediğinde tablet ve televizyonlara bağımlı halde yaşadığında yağlarda kısıtlama yapmak gerekebilir. Çocuklarımızı trans yağ içeren cips gibi hazır besinlerden uzak tutmak için ara öğünlerde tüketebileceği sağlıklı alternatifler geliştirmeli ve yağ ihtiyacımızı badem, fındık, fıstık, ceviz, zeytin, zeytinyağı, tereyağı gibi sağlıklı yağlardan karşılamamız gerekir. Kabızlık sorunu yaşanan bu dönemde bu sorunları ortadan kaldırmak ve ileriki yaşlarda karşılaşılabilecek kronik kabızlığı önlemek için günde 2-3 porsiyon sebze ve 4-5 porsiyon meyve tüketilmelidir.  Tahıl ürünlerinden yulaf, arpa, müsli gibi besinleri ve yine bağırsak dostu olan kefiri çocuklarımızın beslenmesine eklemeyi unutmayalım.

Dondurmayı mutlaka su ile tüketin Dondurmayı mutlaka su ile tüketin

ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDE OLMASI GEREKEN EBEVEYN DAVRANIŞLARI:
Çocuklarınızın sofraya sizinle birlikte oturmasına dikkat edin ve müdahale etmeden kendi yemeğini seçip yemesine izin verin.

  • Yemek istemediği bir besin için zorlamayın ve ısrar etmeyin bu negatif tepki doğuracaktır. Zorlamak yerine daha sonra ara ara tekrar teklif etmeyi deneyin istemediği takdirde ısrar etmeyin.
  • Çocuğunuzu herhangi bir yemeği yemesi sonucu ödüllendirmeyin veya herhangi bir besini yediği için cezalandırmayın. Yasakların daha çekici geleceğini unutmayın.
  • Çocuğunuzun gözü önünde yemek seçmemeye bunu ona göstermemeye dikkat edin. Sizi örnek alarak seçici davranabilir.”

Editör: TE Bilisim