Türkiye, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta 9 saat içinde meydana gelen iki büyük depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Saatler 04.17'yi gösterdiğinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli meydana gelen 7,7'lik depremden saatler sonra saat 13.24'te bu sefer merkez üssü Elbistan olan 7,6 şiddetindeki deprem 11 ilde büyük hasar ve can kaybına yol açtı. Binlerce bina yıkılırken enkaz altında kalan çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. Depremlerin ağır hasar verdiği bölgelerden biride Türkoğlu İlçesi oldu.  5 binden fazla binanın yıkıldığı ve büyük hasar alan Türkoğlu İlçesi’nde sanayi tesisi de büyük yara aldı. İlçede bazı fabrikalar çökerken, bina hasarının fazla olmadığı fabrikalarda da ya makineler zarar gördü, ya da depremzede çalışanlar işe dönemedi. Öte yandan tedarik zincirinin kopması, alacak–verecek ödemelerinin durması gibi birçok yönden sıkıntılar yaşanıyor. Bölgede sanayinin, üretimin ayağa kaldırılabilmesi ve deprem öncesi kapasitelere ulaşabilmesi için özel önlemlere ihtiyaç var.

YENİDEN ÜRETİME DÖNÜŞ İÇİN DESTEK LAZIM

Türkoğlu OSB Başkan Yardımcısı Furkan Bayazıt, OSB’de hepsi tahsisli 30 adet sanayi parseli bulunduğunu, inşaat halinde 4 işletme yer aldığını kaydederek, “Bu parsellerdeki firmaların mevcut durumları göz önüne alındığında 8 tanesi ağır hasarlı, 18 tanesi hafif hasarlıdır” dedi. OSB’de toparlanma ve hızla yeniden üretime dönüş için destek isteyen Beyazıt, “TSK, DSİ ve KGM başta olmak üzere Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki araç ve gereçlerin fabrikalardaki çalışmalara yardım etmesini bekliyoruz. Süreç hakkında bir yol haritası çizilerek depremzede sanayicilere hasar süreçleriyle bilgilendirme yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

333839212_1245538392743062_3310897560724886100_n

TUSAŞ'tan Türkoğlu'nda anlamlı iftar: Birlik ve beraberlik sofrası TUSAŞ'tan Türkoğlu'nda anlamlı iftar: Birlik ve beraberlik sofrası

HEP BİRLİKTE ONARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Narteks Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, şunları söyledi: “Binamız sağlam. Türkiye'de en son kurulan en modern ve büyük kapasiteye sahip. Bu işletmede 285 kişi çalışıyor. Makinelerde büyük hasar var. Hep birlikte onarmaya çalışıyoruz. Ortaya çıkacak ürün iplik olduğu için makine hiç hasar görmemiş gibi dursa bile hassasiyeti çok yüksek bir makine bunlar. Ayarları bile zaman alacak. İşçilerimizle birlikteyiz. Ekmek teknemizi hep birlikte ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Arazimiz içinde imkânlarımızla 500 konteyner yapıyoruz. Aileleriyle barınmalarını sağlıyoruz. Önceliğimiz arama kurtarma oldu. Daha sonra barınma ve gıda için çalıştık. Üçüncü aşamada buraya ayağa kaldıracağız.”

İŞ İNSANLARININ İLÇEYE GELMESİ İÇİN HER TÜRLÜ KOLAYLIK SAĞLADIK

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş’da kentteki iş insanlarının Türkoğlu'na yatırım yapmaları için son 10 yılda büyük mücadele verdiklerini belirtti. İş insanlarının ilçeye gelmesi için her türlü kolaylığı sağladıklarının altını çizen Okumuş, "Şu anda ilçemizde 2 OSB var. Üçüncü olarak Gıda OSB'yi de kurduk. Dağıtımlara başlayacaktık ama 6 Şubat depremi oldu" dedi. Depremde OSB'lerin büyük yara aldığına işaret eden Okumuş, şu anda 2 OSB'de birkaç fabrikanın çalıştığını kaydetti. İlk günden bu yana vatandaş ve sanayicilerin yaralarını sarmak için çalıştıklarını kaydeden Okumuş, bu kapsamda yetkililerle sürekli fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.331472746_192266393433843_5214749517854336456_n

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Emrah Özdemir