E-ticaret, dijitalleşen dünyada, girişimcilik ve kalkınma adına büyük rol oynuyor. Türkiye’nin yüzde 1’den düşük seviyede olan e-ihracat payını artırmak için faaliyetlerini sürdüren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), deprem bölgesi illerin kalkınmasını hedefliyor. Konu kapsamında Kahramanmaraş’ta, EXPO 2023 Sergi Alanı’ndaki Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi Konferans Salonu’nda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO)’nın katkılarıyla ve Kahramanmaraş Genç ve Kadın Girişimciler Kurulu işbirliğiyle etkinlik düzenlendi. Hepsiburada, Trendyol, Google, Sahibinden.com, Idea-Soft, T-Soft, Cimri gibi önemli e-ticaret platformlarının bölge sorumlularının katılım sağladığı etkinlikte, deprem bölgelerine özel destek programları aktarıldı. programa; KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, ETİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Harun Çiçekçi, Barbaros Sezal, Mehmet Fatih Dertli, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül Zabun Kenger ile çok sayıda girişimci katıldı.

Kadınlarla Baş Başa Doğa Gezileri’nin Yeni Rotası Ali Kayası ve Başkonuş Yaylası Oldu Kadınlarla Baş Başa Doğa Gezileri’nin Yeni Rotası Ali Kayası ve Başkonuş Yaylası Oldu

TÜRKİYE'NİN E-İHRACAT PAYI HENÜZ YÜZDE 1 BİLE DEĞİL

WhatsApp Görsel 2023-12-07 saat 11.33.39_b4fbf6b7

Açılış konuşmasını gerçekleştiren KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hikmet Gümüşer; “Toplumsal ticaret içerisinde elektronik ticarete dönüşüm oranını arttırabilen ülkeler gelişmişlik noktasında birçok ülkeye fark atanlardır. Türkiye dijital ticaret ve ihracat alanlarında gelişime açık bir seviyededir. Türkiye'nin toplam perakende ticaret içerisinde e-ihracat payı henüz yüzde 1 bile değil. Bu oran Çin’de yüzde 52, Amerika'da yüzde 19, Japonya'da yüzde 3, Güney Kore'de yüzde 2,5, Almanya'da ise yüzde 2 seviyesindedir. E-ticaretin kullanım sebeplerine baktığımızda ise ücretsiz teslimat, indirimler, yorumlara bakarak alım yapma, hızlı, kolay iade ve ödeme sistemleri yer almaktadır. 

E -TİCARET VE E -İHRACAT, ÜZERİNE KAFA YORULMASI GEREKEN ÇOK KRİTİK BİR ALANDIR

E- ticaret, özellikle idealleri olan birçok girişimcinin ticaretini yaptığı ürünleri kolay yoldan pazarlayarak para kazanmalarını sağlar. Bu farklılığı sayesinde ülkemizde ve şehrimizde girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına E -Ticaret ve E -İhracat, üzerine kafa yorulması gereken çok kritik bir alandır. Deprem sonrası işleri bozulan tüm ticari kesimlerin toparlanması adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız.

GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZİ DESTEKLEYECEĞİZ

İş yeri yıkılan umutları sönen genç ve kadın girişimcilerimizi uluslararası yollardan tedarik ettiğimiz hibe programları sayesinde destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Yine bu kapsamda E -Ticaret ve E- İhracatın püf noktalarını uzman firmalarla irdeleyeceğiz. Potansiyel ticaret hacmini fiili hayata geçireceğiz. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası genç ve kadın girişimciler kurullarımız ile birlikte depremin etkileri konusunda çok büyük gayret göstereceğiz”ifadelerini kullandı.

BİZ YIKILMADIK, YARA ALDIK

WhatsApp Görsel 2023-12-07 saat 11.33.39_cdbf4dc4

Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz, yaptığı konuşmada şu sözleri kaydetti; 100 yıl önce kurtuluş mücadelesinin ateşini yakan bu şehir 100 yıl sonra başına gelen yüzyılın felaketinden sonra bu ateşi artık ekonomiyle ilerletmeye çalışıyor. Ticaret ve Sanayi Odamızda bu konuda çok önemli rol üstleniyor. Biz de elimizden geldiğince bu süreçleri hareketlendirmeye çalışıyoruz. Çok şükür biz yıkılmadık, yara aldık. Ama ayağa kalkmak için de bu yaralarla mücadele ediyoruz. E-ticaret özellikle dijitalleşen dünyada çok büyük bir algı, çok büyük bir operasyon.

DİJİTALLEŞMEYİ KESİNLİKLE YAKALAMAMIZ GEREKİYOR

Bizim kuşağımız, Genç Girişimciler Kurulu Ve Kadın Girişimciler Kurulu olarak artık dünyanın trendlerini yakalamayı çok isteyen bir kuşak. Bunun için çok mücadele eden, eğitimlere giden ve kendini geliştiren bir kuşak. Şimdi de Kahramanmaraş'ta yeniden ayağa kalkarken, artık çağın yeni trendlerini, özellikle dijitalleşmeyi kesinlikle ve kesinlikle yakalamamız gerekiyor. Bu yüzden de buradaki katılımcılarımız arasında üst düzey firma temsilcilerinin olması bizim için son derece önemli. Artık katma değerli ürünlerimizin e-ticaretinde aracıyı aradan çekerek inşallah ihracata kadar yol almaya çalışacağız.

WhatsApp Görsel 2023-12-07 saat 11.33.38_1e6383cc

E-TİCARET FİRMALARINDAN ŞEHRİMİZ İÇİN DESTEK ALACAĞIZ

Bugün Amerika'ya buradan baklava gidiyorsa, simit gidiyorsa, yemenimiz gidiyorsa ve üreticimiz bir kazanırken aradaki aracılar yüz dolara, beş yüz dolara kadar kazanıyorsa biz diyeceğiz ki neden bunları biz kazanmayalım, neden bunların tamamını kendi şehrimize almayalım? Diyeceğiz. O yüzden Türkiye’nin önde gelen e-ticaret firma yetkililerinden bir şeyler almaya çalışacağız, hatta müsaade ederlerse numaralarını alacağız, nerede eksik olduğumuzu öğrenmeye çalışacağız. Sizden bu konuda çok büyük destekler rica ediyoruz.  Bu şekilde memleketimizi hep beraber ayağa kaldırırız.”

E-TİCARETİ EKONOMİNİN İKİNCİ GÜCÜ OLACAK

ETİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi’de konuşmasında şunları söyledi; “ETİD bu sene 15. yılını kutladı. Türkiye’nin e-ticaretinin gelişimine katkı sağlayan, 119 üyesi olan, Türkiye’de aklınıza gelip gelebilecek tüm E -ticaret firmalarından, bankalardan, lojistik firmalarından oluşan bir dernektir. Türkiye’nin E-ticaret konusundaki en büyük STK’sı diyebiliriz. Bizim amacımız Türkiye'deki e-ticaretin sağlıklı bir şekilde ekonominin ikinci gücü olacak bir şekilde büyümesini sağlamak. E-ticaret ekonominin büyümesinde en hızlı kaldıraçlardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Türkiye'de toplam perakendeye baktığımızda e-ticaretin payı yüzde 20’lerdeyken, e-ihracatın payı maalesef yüzde 1 bile değil. Gidebilecek çok yolumuz var. Yolu doğru bir şekilde yürümemiz gerekiyor. Burada, e-ticaret firmalarından bölge sorumluları ve yöneticiler var. Onlarla istişareler yapıp, gerekirse numaralarını da isteyip gerekli destekleri almamız gerekiyor.”

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı