Aycan, “Özel şirketlerin de kişilerin de konut yapması desteklenmelidir”
Aycan, “Özel şirketlerin de kişilerin de konut yapması desteklenmelidir”
İçeriği Görüntüle

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, kanserle mücadelede erken teşhisin önemli olduğuna vurgu yaparak, vatandaşları bu konuda bilinçlendirmek için kurum olarak çeşitli faaliyetler yaptıklarını söyledi.


Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, çağımızın en zorlu ve ölümcül hastalıklarından biri olan kanserle mücadele ile ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Kanserin birçok çeşidinin olduğunu belirten Yener, bunların içerisinde en yaygın çeşidinin bayanlarda görülen meme kanseri olduğunu söyledi. Kanserle mücadele konusunda Kahramanmaraş’ta 2 tane Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) olduğunu ifade eden Yener, vatandaşların kanserde erken teşhis için bu merkezlere gelerek taramadan geçmeleri gerektiğini söyledi. Yener, “Kanser çağımızın vebasıdır. Dünyada ve Türkiye’de ne yazık ki ölüm sebepleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2’nci sırada. Kanserin birçok çeşidi var. Ama kanserin tedavisi konusunda çok güzel gelişmelerde var. Artık birçok kanser hastalığı tedavi edilebiliyor. Bu konuda erken teşhis çok önemli. Bizim kanser hastalığında yaptığımız öncelikli olarak kanser hastalığında önleyici faaliyetlerde bulunmak. Bunlardan bir tanesi de doğru beslenme ve hareketli yaşamdır. Bu konuda Türkiye’de ve ilimizde çok önemli faaliyetlerde buluyoruz'' dedi.


''ÇEŞİTLİ FAALİYETLER YAPIYORUZ’


Kanserle mücadele kapsamında çeşitli etkinlikler yaptıklarını dile getiren Yener, bu faaliyetler kapsamında vatandaşın spor yapması için bisiklet dağıtımı yaptıklarını söyledi. Yener, “Bu faaliyetler çerçevesinde de vatandaşlarımız spor yapsın diye bisiklet dağıtıyoruz, çeşitli spor etkinlikleri düzenliyoruz. Yaptığımız diğer uyarılar ise doğru beslenme, çalışmak ve spora yöneltmek. Diğer yaptığımızda Kahramanmaraş’ta kanser hastalığına erken tehisi koyabilmek adına Kanser Erken Tanı Merkezlerimiz var. Buna biz KETEM diyoruz. İlimizde toplamda 2 tane var. Bu merkezlerimizde şu anda en yaygın olan kanser türlerine yönelik araştırmalar yapıyoruz ve erken teşhisi koymaya çalışıyoruz. 2012 yılında kurulduğumuz günden beri yaptığımız çalışmalarla çok güzel başarılar elde ettik. Kanser taramasında harcanan para kişi başına 200 TL civarındadır. Ama bir tane kanserli hasta yakaladığımız zaman devlete o hastanın masrafı 200 bin TL oluyor'' şeklinde konuştu.


''EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ MEME KANSERİ’

Kanser türleri içerisinden en sık görülenin bayanlarda olan meme kanseri olduğunu kaydeden Yener, dünyada ve Türkiye’de her 9 kadından bir tanesinin meme kanseri olduğunu belirtti. Yener, “Şu anda bayanlarda en çok görülen kanser türü meme kanseridir. Dünyada ve Türkiye’de de her 9 kadından bir tanesi meme kanseridir. Ama biz erken teşhis yaparak hastayı meme kanserinden kurtarıyoruz. 2’nci en çok görülen çeşidi ise yine bayanlarda görülen rahim ağzı kanseri var. Yine bu kanser çeşidinde de erken teşhis önemli. Diğer bir kanser çeşidi ise hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen kolon kanseridir. Yani kalın bağırsak kanseridir. Bu kanser çeşidi de çok yaygın. Bu da yine küçük bir test ile yapılabilecek ve erken teşhis konulabilecek bir hastalıktır. Biz göreve geldiğimizden bu yana bizim bünyemizde bulunan bu tür faaliyetlere vatandaşların ilgi göstermesi için çok büyük çaba sarf ediyoruz. Basına konuşuyoruz, çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Çünkü daha önceden insanlar bunları parasıyla bile yaptıramıyordu'' diye konuştu.


''YAKINDA MOBİL KANSER TARAMA TIRLARIMIZ OLACAK’

Türkiye sadece 10 ilde bulunan mobil kanser tarama tırlarının Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yakında Kahramanmaraş’a da geleceğinin müjdesini veren Yener, bu sayede daha çok tarama yapabileceklerinin altını çizdi. Yener, “Mobil kanser tarama tırlar var. Ama Türkiye’de sadece 10 ilde var. Bu mobil kanser tarama tırlar olan iller bizi kanserde erken teşhiste Türkiye ortalamasının gerisinde bıraktı. Bizde bu durumu Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Maliyetli olmasına rağmen Büyükşehir Belediye Başkanımız olumlu baktı. İnşallah bizimde yakın zamanda mobil gezici kanser tarama aracımız olacak ve yine Türkiye sıralamasında ilk sıralara çıkacağız. Yıl boyunca sadece bir tane bile kanserli hasta yakalasak ve erken teşhis tanısını koysak bu bizim için bir hayat kurtarmak demektir. Kahramanmaraş’ta ilk yaptığımız çalışmadan şu ana kadar kanserde 200 kişinin üzerinde erken teşhis tanımını koyduk.  İnşallah az öncede bahsettiğim mobil kanser tarama aracımız hayata geçerse daha çok erken teşhis yakalarız. Eğer birinci dereceden ailesinde kanser olan biri varsa o ailenin fertlerinin kansere yakalanması çok yüksek. Bu yüzden böyle durumlarda bu ailelerin KETEM’lere başvurmaları gerekmektedir. Biz okullarda sürekli eğitimler yapıyoruz. Çeşitli konularda öğrencilere seminerler veriyoruz. Çocukların büyüklere göre duyarlılığı daha güzel. Bu nesil daha iyi olacak'' ifadelerini kullandı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale