Son yıllarda tarım ürünlerinin ve maliyetlerin artması çiftçileri zor durumda bıraktığını girdi maliyetlerinin azalması gerektiğini azaldığı takdirde daha kaliteli, daha rahat üretim yapacaklarını vurgulayan Türkoğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca, çiftçilerin ürettiği ürünlerinin fiyatlarının girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Karaca, “Girdi maliyetleri çiftçilerimizi yoruyor ve bizi de üzüyor. Girdi maliyetleri fazla ama ürettikleri ürünün fiyatı belli değil. En azından girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak fiyat belirlense çiftçilerimiz de rahatlayacak. Bir yıl içerisinde Mazot yüzde 300, gübre yüzde 600, tarım ilaçları yüzde 300 zamlandı. Şu durumda çiftçilerimiz yüzde 100 zam yapsa dahi maliyetini karşılamıyor. Çiftçilerimizin ümitle beklediği çıkartacağı ürünlerinin fiyatları, umarım artan maliyetler göz önünde bulundurularak fiyatlar belirlenir. Girdi maliyetlerinin azaldığı takdirde biz çiftçiler olarak daha rahat nefes alacağız daha kolay, daha kaliteli ve daha çok ürün yetiştirebiliriz ve tabii ki üretim potansiyelimiz artar’’ şeklinde konuştu.

IMG_5341

Bölgenin yıldızı Kadıoğlu çiftliği

Türkoğlu Belediyesi tarafından yaptırılan 3 dönüm arazi üzerine kurulan Kadıoğlu çiftliği örtü altı yetiştiriciliği açısından bölgenin en büyük tarım alanı olduğunu vurgulayan Başkan Mehmet Karaca, geçtiğimiz kış mevsiminin ağır geçtiğini, çiftlikte 57 Milyon Lira zarar oluştuğuna, bu zararın üretimi etkilediğini ve bazı ürünlerin piyasaya geç çıktığına dikkat çekti. Başkan Karaca, “Türkoğlu’nda en çok ekilen tarım ürünleri genel olarak en çok buğday mısır ve pamuk. Başta buğday olmak üzere buğday da hasat zamanına bir ay gibi süre var, bu süre zarfında süne, zenk yaprakbitleri en çok bu sorunlarla uğraşıyoruz. Türkoğlu Belediyemizin yapmış olduğu örtü altı sera yetiştiriciliği açısından bölgenin yıldızı, çiftlikte birçok tarım ürünü yetiştiriliyor. Ancak geçirmiş olduğumuz ağır kış şartları, orada ürün yetiştiren çiftçilerimizi mağdur etti. Devlet ve Bakanlığımız tarafından bir nebze de olsun çiftçilerimizin zararı karşılandı.  Kadıoğlu çiftliği için bu yıl çok iyi geçmedi bunun nedeni ağır kış şartlarıydı. Seracıların zararı çoktu 57 milyon liralık bir zarar söz konusu tarım ilçenin tespit tutanağı söylüyor bu rakamları. Bu zarar tabii ki üretimi de etkiledi oluşan haslardan dolayı bazı ürünler 15 gün geç çıktı hem çiftçilerimi zarar etti hem de ürünlerin geç çıkması vatandaşların cebine yansıdı. Yaz ürünleri olarak Kadıoğlu çiftliğinde seracılık yapan çiftçilerimiz sezona yetişemedi çevre il Gaziantep Hatay gibi yerlerde çiftçilik yapan çiftçiler yaz ürünlerini piyasaya sürmek üzere ancak Türkoğlu Kadıoğlu çiftliğinde seracılık yapan çiftçilerimiz ürünlerini piyasaya geç çıkardı Bu yüzden de fiyatlara yetişemedi’’ ifadelerini kullandı.

15392

Türkoğlu tarım cennetidir

Başkan Mehmet Karaca, Türkoğlu ilçesinde birçok meyve-sebze birçok tarım ürünü yetiştiğini toprağın bereketli olduğunu üretim konusunda zengin ürün çeşitliliği olduğunu dile getirdi. Başkan Karaca, “Türkoğlu tarım açısından zengin bir ilçe ürün yelpazesi açısından tek bir ürüne tek bir meyve sebzeye bağlı olan bir ilçe değil.

Bir bölümde farklı meyve sebzeler yetiştirilirken bir bölümde farklı ürünler yetiştirilebiliyor. Salatalık konusunda ilçemizde ciddi anlamda bir üretim var bölgenin en çok salatalık üreten bölgesi Türkoğlu bölgesidir çilek anlamında da bu böyledir hem salatalık konusunda hem de çilek konusunda çevre illere satış yapabiliyoruz. Trabzon hurması da ilçemizde ciddi anlamda üretiliyor. Türkoğlu'nda aynı zamanda Antep fıstığı da yetiştiriliyor. Yani ilçemiz meyve sebze yetiştiriciliği konusunda zengin bir ilçe zengin bir toprak yapısına sahip.’’

Başkan Okumuş kaza geçirdi Başkan Okumuş kaza geçirdi

Tarım aletleri desteği

Tarım Bakanlığının tarım aletleri desteğinin fırsatçı sanayiciler tarafından suiistimal edilip bu desteği kendi lehine çevirdiklerini dile getiren Başkan Mehmet Karaca, bu desteğin başvuranların yüzde 20’sine çıktığını da vurguladı. Başkan Karaca, “Tarım aletleri fiyatlarında artış oldu, bunun sebebi ise bakanlığımızın açıklamış olduğu tarım aletleri destek projesiydi bir tarım aleti almak isteyen çiftçimize yüzde 50 oranında hibe veriliyordu. Ancak başvuranların yüzde 20'sine bu destek verildi. Tüm şartları karşıladı karşılamasına rağmen birçok çiftçimizin başvurusu geri çevrildi tek bir ürün için başvuruyordu çiftçilerimiz çoğunlukla zaten bu desteği alamadı. Ancak şöyle bir durumla karşılaştık fırsatçı sanayiciler bunu Tarım aletleri desteği suiistimal edip bunu fırsata çevirdiler ve tarım aletlerinde artış gerçekleştirdi çiftçimiz mağdur oldu. Çiftçilerimiz bir de proje parası verdi başvurabilmek için 500 ile 1000 lira arasında dosya hazırlama parası ödedi. Tüm şartları yerine getiren birçok çiftçilerimiz bu destekten yararlanamadı. Projeden dolayı çiftimizin alacağı bir tarım ürünü 50.000 lirayken fırsatçılar bu tarım ürününü 75.000 liraya yükseltiyor bu sefer çiftçimiz 50 bin lira ödemek zorunda kalıyor. Hatta projesi onaylanan ve destek alan birçok çiftçimiz fiyat artışlarından dolayı hibeyi almaktan vazgeçti. Başvuru yapmadan önceki 50.000 lira olan tarım aleti ürünü destek çıktıktan sonra yükseldiği için çiftçimiz bu aleti alamadı’’ dedi.

Editör: Manşet Gazetesi