Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör başkanlığında, ilçe belediye başkanları ile birlikte haftalık koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Şehrin yeniden ayağa kaldırılması için yapılan çalışmaların değerlendirilmesi için gerçekleştirilen toplantının ardından Başkan Hayrettin Güngör, basın açıklamasında bulunarak, orta hasarlı binaların durumuna da açıklık getirdi. Başkan Güngör, “Orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için 3 adet yöntemimiz var. Birisi güçlendirme, diğeri hak sahipliğine konu olma bir diğeri de yerinde dönüşüm yönteminden yararlanma. Eğer bir bina orta hasarlı olarak tanımlanmışsa, kat mülkiyeti kanunundaki yüzde 80’lik çoğunluğu sağlayarak güçlendirme projelerini hazırlayıp ruhsat veren belediyelere müracaat edebilirler. Bugünden itibaren müracaatlar başlamıştır.  Burada hazırlanacak projelerin imar mevzuatına uygun olması gerekiyor. Uzman ekiplerce yapılacak incelemeyle uygun görülen yerlere güçlendirme ruhsatları verilmiş olacak” diye konuştu.   

KENDİ MASRAF ETMEDEN DE BU RUHSATI ALMIŞ OLACAKTIR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Proje bedelini geçmeyecek şekilde AFAD tarafından güçlendirme kredisi verilecek. Bunun detayları ilerleyen günlerde belli olacak. Bir diğer husus güçlendirme projesiyle müracaat edilip ruhsat alacak olan binalar için afet mevzuatına göre herhangi bir harç ve ücret ödenmeyecektir. Kendi masraf etmeden de bu ruhsatı almış olacaktır.

ORTA HASARLI BİNALARLA İLGİLİ İKİNCİ YÖNTEM HAK SAHİPLİĞİNE KONU OLMASI

Ağustos Fuarı’nda 23 kişi salıncakta mahsur kaldı Ağustos Fuarı’nda 23 kişi salıncakta mahsur kaldı

TOKİ'mizin yaptığı konutlar yani AFAD'ın hak sahipliği konutları ağır hasarlı ve yıkık binaları kapsıyordu. Yıkık veya ağır hasarlı binaların hak sahiplerine iş yeri ve konut veriliyordu. Normalde orta hasarlı binalarda böyle bir hak sahipliği söz konusu değil ancak güçlendirme raporu sonucunda güçlendirilmesi mümkün olmayan orta hasarlı binaların yıkılması durumunda yıkıldığı anda bunlar aynen ağır hasarlı ve yıkılmış bina gibi hak sahipliğine konu olabiliyor bu durumda da yine buradaki süreçlerde istifade edebiliyorlar.

ÜÇÜNCÜ YÖNTEM, YERİNDE DÖNÜŞÜMDEN YARARLANMAK

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasalaştırdığı yerinde dönüşümle ilgili bir kanun çıktı. Bu yasaya orta hasarlı binaları da dâhil ettik. Orta hasarlı bir binada maliklerin yarısından bir fazlası biz binamızı yerinde dönüştürmek istiyoruz diyerek müracaat ederse binalarını yıkıp yerinde dönüşümden yararlanabilirler. Vatandaşlar projeye E-devlet üzerinden başvurularını yapabilir. Yerinde Dönüşüm sürecinin takibi için gerekli olan il ve ilçelerde ofisler kuruldu. Kahramanmaraş’ta Onikişubat, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Türkoğlu, Elbistan Afşin ve Göksun ilçelerimizde ofisler kuruldu. Bu ofislerde vatandaşlara süreçlerle ilgili bilgiler verilecektir.

KREDİLER 2 YIL ÖDEMESİZ, FAİZSİZ VE 10 YIL VADELİ OLARAK ÖDENEBİLECEK

Yerinde dönüşüm için devletimiz hem hibe hem de kredi desteği veriyor. Konutlar için 500 bin TL, iş yerleri içinde 250 bin TL hibe desteği veriliyor. Kredi desteği ise konutlar için 500-800 bin TL arasında, işyerleri için ise 250-500 bin TL arasında metrekare boyutuna göre değişiyor. Krediler 2 yıl ödemesiz, faizsiz ve 10 yıl vadeli olarak ödenebilecek. Yerinde dönüşüm yönteminden istifade eden hak sahipleri bütün harç, vergi ve ücretlerden muaf olacak. Aslında bu da dolaylı olarak bir hibe anlamına geliyor. Şehrimizin yeniden imar inşası konusunda hem bakanlıklarımız hem belediyelerimiz hem kurumlarımızla üst düzeyde bir koordinasyon içerisinde yürütüyoruz. Şehrimizin inşallah daha güzel imar ve inşasını yapmış olacağız. Burada hemşerilerimiz şundan müsterih olsun. Bazı süreçler biraz yavaş gidiyor gibi gözükse de gerçekten arkada büyük bir çalışma, büyük bir gayret ve büyük bir emek var” şeklinde konuştu.

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı