Türkoğlu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kıllı, Türkoğlu’nda 250 kurs açtıklarını hedeflerinin 400 kurs açmak ve 10 kursiyere ulaşmak olduğunu, belirtti. Müdür Mehmet Kıllı, “1 Ocak 2022 tarihinden bu yana Türkoğlu Halk Eğitim Merkezi olarak, Türkoğlu’ndaki tüm mahaller olmak üzere ilçe olmak üzere işbirliği yaptığımız tarım kursları, cezaevleri olmak üzere Türkoğlu’nda 250 kurs açtık ve 8 bin kursiyerimiz var. Yılsonuna kadar hedefimiz, 400 farklı kurs ve 10 bin civarında kursiyere ulaşmak. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa açtığımız kurslarımızda var. Hayat boyu dediğimiz halk eğitim, 7’den 77’ye misali her yaş grubuna uygun kurslarımız var. Bu sene şuna ağırlık verdik, kırsal mahallere kurslar açmaya çalıştık ve birçoğunda da başarılı olduk. Merkezden dağıtmak istiyoruz, insanların ayağına gidiyoruz. Bizim en çok önem verdiğimiz kurslarımızdan birisi halı kursları, unutulmaya yüz tutmuş zanaatlar ve sanatlara daha çok önem veriyoruz. Kırsal mahallerimizde Doluca, Yeşilyöre, Kırmakaya gibi en uzak mahallelerimize halı kursları açtık. Kurslarımızdaki en büyük amaç, ev ekonomisine katkı sağlamaktır. Şuanda 4 bin ile 5 bin arasında kadın kursiyerlerimiz kurslardan gelir elde ediyor” şeklinde konuştu.  

700 SIĞINMACIYA SOSYAL UYUM KURSU AÇTIK

Cezaevlerindeki kurslardan ve sığınmacılara yönelik sosyal uyum kurslarından da bahseden Mehmet Kıllı, “Cezaevinde mahkûmlara yönelik kurslarımız mevcut, genelde mahkûmlara mesleki kurslar veriyoruz. 2 tane erkek kuaförü kursu var, mahkûmlar tahliye olduktan sonra hayatlarına meslek sahibi olarak başlamasını amaçlıyoruz. Bunun haricinde, mahkûmlarımız için vakit geçirmeye yönelik resim kursu, ebru sanatı kursu gibi kurslarımızda mevcut. Açık cezaevinde daha farklı kurslarımız var. Türkoğlu cezaevinde yabancı uyruklu insanlarda mevcut, onlara yönelikte Türkçe kursumuz mevcut. Son bir ayda 700 civarında Suriyeli sığınmacılara sosyal uyum kursu açtık ve kursiyerlerimize belgelerini verdik. Suriyeli sığınmacılara, Türkiye’de yaşarken nelere dikkat edilmeli, bizim örf ve adetlerimiz nelerdir bunları öğrettik” dedi.

Hedef Kısa Sürede Şehir Ekonomisini Canlandırmak Hedef Kısa Sürede Şehir Ekonomisini Canlandırmak

VATANDAŞLARIMIZ TARIMA VE HAYVANCILIĞA YÖNELDİ

Son zamanlarda vatandaşların tarım ve hayvancılık kurslarına yöneldiğini belirten Müdür Mehmet Kıllı, “Yeni kurslar açmayı planlıyoruz, son zamanlarda tarım kurslarına önem veriyoruz. Özellikle seracılık kurslarına rağbet çok oluyor. Sürü yönetimi dediğimiz çobanlık kursu çoğaldı. Devletimiz hayvancılığa yönelik destekleri var, bu destekler için de mesleki yeterlilik sertifikası isteniyor bu yüzden bu kurslara rağbet çoğaldı ve bu kurslara önem veriyoruz. Devletimiz tarım ve hayvancılık alanında birçok destek veriyor. Bu alanda destek alabilmek için bu işte yeterli bilgi birikimin olmasını istiyor vatandaşlardan. Önceden 500 küçükbaş hayvan besleyen çobanlarımızın sigortası devlet tarafından karşılanıyordu, şimdi bu sayısı 100’e düştü. Sürü yönetimiyle ilgili açtığımız 4 kursta yaklaşık 300 vatandaşımızı belgelendirdik. Serası ile ünlü Kadıoğlu Çiftliği var, oraya sera kursu açtık.

Beyoğlu Mahallesinde Kooperatif var, süt hijyeni kursumuz var, İlçe Tarım müdürlüğü ile beraber yapıyoruz. Buna benzer birçok kursumuz var. Tarım kurslarına rağbet olmasının bir nedeni de Türkoğlu’na Organize Sanayi Bölgesine Tarım Lojistik merkezi açılıyor. Bundan ötürü tarım kurslarına ağırlık veriyoruz. Bu kurslarda fabrikalarla da işbirliği de yapıyoruz” diye konuştu.

KURSİYERLER ÜRETTİKLERİNİ E-TİCARET İLE SATIYOR

Üretilen ürünlerin kursiyerler tarafından internet üzerinden de satıldığını belirten Kıllı, “İnternet satışı yani E-Ticaret satışı üzerinde de eğitimler veriyoruz. Kursiyerlerimiz kurslarımızda özelikle kıyafet, el sanatlarında ürettiği ürünleri kazanca çevirebilmekte sıkıntı yaşıyorlardı. Bunu aşabilmek için E-Ticarete başvuruyor. Çoğu kursiyerimizin instagram sayfası var, oradan ürünlerini satmaya çalışıyorlar. Eskiden kızlar için çeyiz yapılıyordu bu dönemler bitti. Herkes ev ekonomisi için takı tasarım kurslarına geliyor, öğreniyor ve ürettiklerini satıyor. Bu yıl, her şeye zam geldiği gibi kıyafetlere de zam geldi. Tekstil kurslarımız var. Kurslara kayıt olan herkes kendi kumaşlarını aldı, kursta öğrendikleriyle her kursiyerimiz, kendine çocuklarına kıyafetler diktiler. Diktikleri kıyafetleri satıyorlar ve ev ekonomisine katkı sağlıyorlar, bu da bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

YAZ KURSLARI

Yaz döneminde çocuklara yönelik kurslar açtıklarını belirten Kıllı, “Yaz aylarında kurslarımızı daha çok çocuklar için açarız. Yaz aylarında özellikle spor kurslarımız ve Kuran-ı Kerim kurslarımız da olur. Şuanda 10 tane kuran-ı kerim kursumuz mevcut. Kurslarımızı açtık ve açmaya da devam edeceğiz. Okullarımıza da kurs açıyoruz öğrencilerimize yönelik kurslarımız oluyor.’’

GENÇLERİN KATILIMI ÇOK AZ

Genç kursiyerlerin sayısının az olduğunu vurgulayan Müdür Mehmet Kıllı, “Gençlerimizin kurslara katılımı çok daha az. Bunun nedeni de, gençleri çalışayım sigortam yatsın bu bana yeter düşüncesinde. Bizim kurslarımızdaki en büyük dezavantaj sigortanın olmasıdır. Vatandaşlarımız ve gençlerimiz sigortalı iş istiyor. Gençlerimizin çoğu, fabrikalarda çalışıyor. Fabrikadan servisler mahallerine geliyor ve alıyor, mahallerine bırakıyor. Bizim kursiyerlerimiz genel olarak orta yaş grubunda. Gençlerimizde maalesef bir an önce zengin olayım derdi var, emek sarf edeyim bir şeyler için uğraşayım fikri yok”  dedi.

HANIM ELİ PROJESİ

Halk Pazarında Hanım Eli projesi ile kursiyerlerin ürettikleri ürünleri sattığını ifade eden Mehmet Kıllı, “Kursiyerlerimiz ile birlikte Türkoğlu Belediye Başkanımız Sayın Osman Okumuş’un bize tahsis ettiği alanda Hanım Eli projesiyle, Hanım Eli Üretim Pazarı düzenleniyor. Kursiyerlerimiz bu pazarda ürettikleri eserleri satarak maddi kazanç elde ediyorlar. Bu konuda bize destek olduğu için, bizlere bu fırsatı verdiği için Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Editör: Manşet Gazetesi