‘Asrın felaketi’ olarak tabir edilen depremler 11 ilde büyük yıkım ve hasara neden olurken, en büyük hasar tablosuyla karşı karşıya kalan il, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş oldu. Ülke genelinde deprem bölgesi için büyük bir seferberlik ilan edildi. Depremin izlerini silmek ve toparlanmak adına ilgili kurumlar tarafından yardımlar devam ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, depremzedeler için kredi ve hibe desteği içeren “Yerinde Dönüşüm” projesi uygulanacak. Proje kapsamında, depremzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere; konutları için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe desteği sağlanacak. Bunun yanı sıra depremzede vatandaşlara, konut ve işyerlerinin metrekare cinsinden büyüklüğüne göre 250 ile 800 bin TL arasında 10 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz ve faizsiz kredi imkânı sunulacak.

TÜRKOĞLU’NA BAŞVURU OFİSİ KURULACAK

Hibe ve kredi imkânından faydalanmak isteyen depremzedeler için 17 Temmuz’da başlayacak “Yerinde Dönüşüm” projesi başvuruları, deprem bölgesi 5 ilde 22 noktada açılacak “Yapım ve Dönüşüm Ofislerinde” gerçekleştirilecek. Ofislerin biri de depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde kurulacak. Deprem bölgesi illerde kurulacak ofislerin yetersizliği durumunda ihtiyaca göre yeni ofisler inşa edilecek.

PROJE KAPSAMINDA 4 KURAL

Bakanlık tarafından hayata geçirilecek olan “Yerinde Dönüşüm” projesi kapsamında inşa edilecek olan yapıların, zemin etüt raporlarına uygun olarak yapılması adına 4 maddeden oluşan karar yayımlandı. Bu karara göre yapılaşma; fay hatlarının üzerinde olmayacak, sıvılaşmanın olduğu zeminlerde izin verilmeyecek, dere yataklarında imara izin verilmeyecek ve mimarlık mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak.

Yeşil alanlar yeniden hayat buluyor Yeşil alanlar yeniden hayat buluyor

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı