Müdür Mustafa Çelik’ten Yeşilyöre Okulu’na Ziyaret Müdür Mustafa Çelik’ten Yeşilyöre Okulu’na Ziyaret

Protein deposu olarak nitelendirilen kırmızı etin kas ve beyin fonksiyonları için faydalı olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Fakat kırmızı et piyasasındaki artışlardan dolayı insanlar kırmızı et tüketmekte zorlanıyor. Gıda fiyatlarındaki fiyat artışları gündemde iken kırmızı et sektöründe de yaklaşık 2 aydır hareketlilik yaşanıyor. Bu fiyat artışlarının sebebi ise hayvancılıktaki girdi maliyetlerinin artması olarak görülüyor. Kırmızı et sektöründeki fiyat hareketlerine dair değerlendirmede bulunan Esma Sultan Kasabı İşletmecisi Oğuz Battal, kasaplar arasında fiyat dengesizliği yaşandığını ifade ederek, “Kasaplara arasında fiyatlar hep farklı oluyor. Bunun sebebi ise kestiğimiz hayvanlardan kaynaklıdır. Bunu bilen müşteride var ama çoğunluğu bilmiyor” diye konuştu.    

oğuz battal

2 AYDIR 3 LİRA 5 LİRA ŞEKLİNDE ZAMLAR GELİYOR

Türkoğlu’nda yaklaşık 4 yıldır Esma Sultan Kasabı olarak faaliyet gösteren Oğuz Battal, “Kırmızı et piyasası 2 aydır değişkenlik gösteriyor. Küçükbaş’ta bu 2 ay içerisinde 20 lira yakın bir artış yaşandı. Bu artışların sebebi eti aldığımız tüccarlardan kaynaklı. Onlarda pazarlardaki fiyatlar arttı diyor. Karkas ete şuan 10 lira bir zam geldi. Biz kemiksiz kuzu etini şimdi 170 liraya satıyoruz. Kemikli kuzu etinin fiyatı ise 145 ila 150 arasında değişiyor. Büyükbaş’ta genellikle dişi düve kesiyoruz. Dişi düvenin karkas kesimi 110 ila 115 lira arasında. Erkek düve ise 120 ila 122 lira arasında değişkenlik gösteriyor.  Bu haftaki fiyatlarımız bu şekilde oluyor. Ama önümüzdeki günlerde bir artış bekleniyor. Vatandaşlardan bu fiyat artışlarına kızanlar oluyor. Alıştık zaten diyenler oluyor. Aynı şekilde tavuk etinde de artış yaşandı. Bizde eski fiyattan aldığımız için bu artışı fiyatlarımıza daha yansıtmadık. Sürekli bir zam geliyor. 2 aydır 3 lira 5 lira şeklinde zamlar geliyor. Bu zamların yılsonunun gelmesinden dolayı olduğunu düşünmüyorum. Yani şimdi şöyle bir sıkıntı var. Hayvan sahipleri asgari ücrete gelecek olan zamdan dolayı elindeki hayvanı ahırlarda bekletiyorlar, satmıyorlar. Fiyat yükselecek diye kestirmiyorlar. Talep çok olunca ve üründe az olunca ürün bulmakta zorlanıyoruz. Talep var, mal yok, haliyle fiyatta yükseliyor” ifadelerini kullandı.

IMG_9954

KASAPLARA ARASINDA FİYATLAR HEP FARKLI OLUYOR

Kasaplar arasındaki fiyat dengesizliğinin sürekli olarak yaşandığını dile getiren İşletmeci Oğuz Battal, “Eti satın aldığımız yerler 110 liraya kestiği hayvanın etinin kilosuna 120 lira deyince mecburen bizde 10 lira zam yapmak zorunda kalıyoruz. Fiyat konusunda kasaplar arasında çok değişkenlik var. Şimdi büyükbaşta 3 çeşit hayvan vardır. Küçükbaşta da aynı şekilde 3 çeşit hayvan var. Bu hayvanlar inek, dişi düve ve danadır. Bunların bide etli veya zayıf olanı vardır. Burada kasapların çoğunluğu inek kesiyor. Bu durumda piyasanın karışmasına sebep oluyor. Müşteri bize diyor ki sizde niye dana eti 160 lira, başka yerde 140 lira. Muhtemelen o kasap inek kesmiştir. Yoksa o maliyeti hiç kurtaramaz. Yani karkas kesimi 115 lira olan bir etin, işçiliği ve kesim ücreti ekledikten sonra 140 liraya satamaz. Kasaplara arasında fiyatlar hep farklı oluyor. Bunun sebebi ise kestiğimiz hayvanlardan kaynaklıdır. Bunu bilen müşteride var ama çoğunluğu bilmiyor. Örneğin bazıları ete baktığında renginden inek mi, dana mı onu biliyor. Bilmeyen de bizi zorda bırakıyor. Bizim etteki kâr oranımız bütün masrafları çıkardığımızda yüzde 8, yüzde 10’a denk geliyor. Bazıları 30 lira birden artıyor, birden yükseltiyor. Madem kurtarıyorsa bunu niye aynı sürekli aynı fiyattan satmıyorsun. Kasaplar olarak bu şekilde sıkıntılar yaşıyoruz” sözlerini kullandı.       

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı