Depremden en fazla etkilenen illerin başında gelen Kahramanmaraş’ın sorunlarını sık sık gündeme getiren DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Uzm. Dr. İrfan Karatutlu yerel yöneticilere yüklendi. Milletvekili Karatutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Türkoğlu Devlet Hastanesi ve 2 özel hastanenin depremde devre dışı kaldığını belirterek, kente faaliyet gösteren diğer hastanelerde ise yoğun bakımlar, ameliyathaneler yetmemekte, hastaların başka şehirlerde sağlık hizmeti almaya çalıştığını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ADINA HİÇBİR FAALİYETTE BULUNMADILAR

Kahramanmaraş Milletvekili Uzm. Dr. İrfan Karatutlu, “Özellikle son 10 yıldır birçok Sivil Toplum Örgütü yetkilileri ve siyasetçiler bende dâhil olmak üzere, büyük depremin 500 yılda bir geldiğini ve yaklaştığını, tedbir alınması gerektiğini belirtmemize ve Kahramanmaraş'ta olabilecek hasarları bölge bölge, şiddet şiddet anlatmamıza rağmen maalesef bu yöneticiler kıllarını dahi kıpırdatmadılar. 30-40 yıldır bu yöneticiler şehrin imar planını sık sık değiştirerek bir takım kişilere rant sağlama uğruna kat yüksekliklerini 5’ten 8’e, 8’den 11’e, en sonunda da 14, 16 kata kadar çıkardılar. Bu yükseltmeleri özellikle fay hattının geçtiği bölgelerde yaptılar. Başta Doğukent olmak üzere şehrin depreme dayanıksız bölgelerine bu izinler verilirken, kentsel dönüşüm adına hiçbir faaliyette bulunmadılar. Gelinen bu noktada Kahramanmaraş halkı maddi manevi, ailevi, psikolojik, telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşadı. Binaların 1 yıl içerisinde yapılacağı sözü verilmesine rağmen her şey kaplumbağa hızıyla, devam etmektedir.

ESNAFIN ZARAR ZİYANININ KARŞILANMASI YOLUNA GİDİLMELİDİR

Esnaf perişandır. İş yeri kiraları 4-5 kat artmıştır. Esnaf işlemeyen, müşterisi gelmeyen konteyner ve çadırlar içerisinde beklemekten bıkmış durumdadır. Elektrik, doğal gaz, su faturaları kat be kat gelmektedir. Deprem bölgesinde faturalar, kredi ve vergi borçları, 6 Şubat 2024 tarihine kadar yani en az 1 yıl ertelenmelidir. Malları yıkıntı altında kalan esnafın zarar ziyanının karşılanması yoluna gidilmelidir. Maliye hizmetlerinin hala komşu şehir Kayseri üzerinden yürütülmesi uygulamasına artık son verilmelidir.

ÇİFTÇİ ASRIN REZİLLİĞİNİ ÇEKMEKTEDİR

Çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi önünde asrın depreminde, asrın rezilliğini çekmektedirler. Günlerce çiftçiye randevu verilmemekte, en sonunda çiftçi tüccara geçen seneki fiyatlardan ürününü teslim etmektedir.

ŞEHRİN HER YERİNDE SU SIKINTISI ÇEKİLMEKTEDİR

Kahramanmaraş su potansiyeli en yüksek illerden biridir. Bütün bunlara rağmen şehrin her yerinde su sıkıntısı çekilmektedir. 6 ay geçmesine rağmen halen şebeke suları çamurlu akmaktadır.

 HASTALAR BAŞKA ŞEHİRLERDE SAĞLIK HİZMETİ ALMAYA ÇALIŞMAKTADIR

Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Türkoğlu Devlet Hastanesi ve 2 özel hastane depremde devre dışı kalmıştır. Yörük Selim Hastanesi'nde 1-2 dakikalık muayene için üst üste vaziyette, yüzlerce insan olmaktadır. Yoğun bakımlar, ameliyathaneler yetmemekte, hastalar başka şehirlerde sağlık hizmeti almaya çalışmaktadır. Halk, size acil durum hastanesi yapacağız. Önden hastane yapacağız şeklindeki vaatlerle uyutulmaktadır. 2 ay önce istifa eden sağlık müdürünün yerine siyasetçiler ve sendikacılar anlaşamadıkları için sağlık müdürü bile atanamamıştır.

MEVCUT İKİ ÜNİVERSİTENİN ÖRGÜN EĞİTİM YAPIP YAPMAYACAĞI ŞÜPHELİDİR

Eğitim dönemi yaklaşmaktadır Hangi okulda nasıl eğitim verileceği bir muammadır. Kahramanmaraş'taki mevcut iki üniversitenin örgün eğitim yapıp yapmayacağı şüphelidir. İl dışından gelecek binlerce öğrencinin barınma sorunu nasıl çözülecek?

ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞAN BASIN MENSUPLARININ İSTEKLERİ UMURSANMIYOR

Kahramanmaraş'ta yerel basın var. Depremde iş yerleri yıkıldı, alet ve edevatları göçük altında kaldı. Zor şartlarda çalışan bu basın mensupları sadece yeni internet yasasının deprem bölgesinde 1-2 yıl ertelenmesini istediler. Basın yayın organlarına verilen ilan ve reklamlar, tasarruf tedbirlerinden muaf tutulsun. Bu küçük istek bile umursanmadı.

NE SULAMA YAPILMAKTA NE DE TOZLAR İÇİN VAKUMLAMA YAPILMAKTADIR

Ağır hasarlı ve yıkık binaların kaldırılmasının sadece yüzde 10-15’i gerçekleşmiştir. Yıkım anında ihale şartnamesinde olması ve bununla ilgili ödeme yapılmasına rağmen ne sulama yapılmakta ne de tozlar için vakumlama yapılmaktadır. İhaleyi alan bu uyanıklar denetleme olmadığı için toplama alanında ayrıştırma yapmakta ortalığı toz toprak içerisinde bırakmaktadır. Şehirde denetimsizlik o kadar hat safhada ki ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar hafif hasarlıya çevrilip durmaktadır.  Şehrin en önemli alışveriş merkezinin bulunduğu Kıbrıs meydanındaki birkaç binanın ağır hasarlı olmasına rağmen hasar oranı ortaya çevrilerek güçlendirilmeyle kurtarılmaya çalışılmaktadır. Bunun yanında vatandaşın ağır hasarlı binaları hızlı bir şekilde yıkılmakta, sahiplerinin arkası sağlam olanlar her türlü hasar oranını değiştirebilmektedir.

ÖNCELİKLE BU BÖLGENİN HUKUKİ PROBLEMLERİ ÇÖZÜLMELİDİR

Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı bir taslak yayınladı. Ortaokul, lise talebelerinin bilgisayarda çizebileceği bir taslak. Seçim öncesi Maraşlıyı nasıl kandırırız şeklinde bir taslak. Öncelikle bu bölgenin hukuki problemleri çözülmelidir. Bu şehirde yıllardır yaşayan Mimarlar Odası’nın, İnşaat Mühendisleri Odası’nın, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın,  hazırlanan taslaktan haberi var mı? Resim göstererek, taslak göstererek milleti uyutmaya çalışan bir yönetimle karşıya karşıyayız. Çok kalmadı, 8 ay sonra yerel seçimler var. Şehrimizde yaşayan genç, dinamik, tecrübe sahibi yöneticiler, mühendisler, şehir planlamacılar, ekip halinde hazırlar.”

KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEĞİ DULKADİROĞLU’NDA KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEĞİ DULKADİROĞLU’NDA

Haber: Halil Öksüzce

Editör: Didem Kayabaşı