Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği günden bu yana, kentin tarihi dokusunu hak ettiği değere kavuşturma ve altyapı çalışmalarıyla Kahramanmaraş’ın çehresini değiştiren Başkan Güngör, kentin ulaşım sorununu çözmek için pek çok projenin inşaatına başlamıştı. Kıbrıs Meydanı ile Trabzon Caddesi’nin yükünü hafifletmek için Sarayaltı Caddesi ve Kanlıdere Köprüsü, şehrin doğusuyla batısının bağlanması için Tevfik Kadıoğlu Köprülü Kavşağı ve şehrin yeni yerleşim alanı olarak planlanan bölgelerine ulaşımı kolaylaştırmak için Önsen Köprüsü projelerini hayata geçirmişti. Yapımı devam eden bu projeleri kentteki basın mensuplarıyla yerinde inceleyen Başkan Güngör, bu yatırımların Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ölçeğinde çok büyük yatırımlar olduğunu ve bu projelerle birlikte şehirdeki ulaşım problemlerinin büyük ölçüde sona ereceğini kaydetti. Kanlıdere Köprüsü’nün yapımının yanı sıra o bölgede bulunan 3 konağın restore edilip, butik otele çevrileceğini belirten Başkan Güngör, bu projenin aynı zamanda kentin tarihi dokusunun cazibe merkezi olmasını sağlayacağını söyledi. Tevfik Kadıoğlu Köprülü Kavşağı’nın yapımıyla birlikte şehrin doğusuyla batısının bağlanacağını ve turizm merkezi Yedikuyular Kayak Merkezi’ne ulaşımında rahatlayacağını vurgulayan Başkan Güngör, Önsen Köprüsü’yle birlikte 22 kilometrelik yolun 10 kilometreye düşeceğini ifade etti.

WhatsApp Image 2022-08-25 at 16.52.43 (3)

“KANLIDERE KÖPRÜSÜ TRABZON CADDESİ’NİN YÜKÜNÜ ALACAK”

Dulkadiroğlu Belediyesi sosyal etkinlik alanları için kolları sıvadı Dulkadiroğlu Belediyesi sosyal etkinlik alanları için kolları sıvadı

Başkan Güngör, basın mensuplarıyla incelediği ulaşım projeleriyle ilgili olarak şunları kaydetti: “Bugün ulaşım altyapımıza yönelik çalışmaları mahallinde gördük. İlk önce Kanlıdere Köprüsü’nü beraberce ziyaret ettik. Oradaki çalışmaları gördük. Kanlıdere Köprümüzün sadece bir köprüden ibaret olmadığını aynı zamanda Sarayaltı yoluyla bütünleşik bir ana güzergahımız olduğunu orada ifade ettik. Tekrar ifade edersek; şehrimizin, Trabzon Caddemiz’de eski Özel İdare Binası alanında, Valilik binasının alanında bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Trabzon Caddesi ve Kıbrıs Meydanı bizim şehrimizin merkezinden geçen hemen hemen tek alternatif güzergah. Bu güzergahın trafik yükünü hafifletmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bunu civar cadde ve bulvarlara yaymamız gerekiyor. Bunun en önemli akslarından birisi Sarayaltı Caddesi’ni, Kanlıdere ile birleştirilmesi ve bunun Kaleye bağlanmasıdır. Oradaki proje bütünlüğü 6 metre olan Sarayaltı yolunun kamulaştırmalarını son aşamaya getirdik. Yaklaşık yüzde 95’in üzerine çıkarttık. Oradaki yol genişliğimiz 18 metre civarında olacak. 18 metrelik yolu, aynı şekilde yeni yapılacak Kanlıdere Köprüsü’yle beraber kaleye bağlayarak, bu güzergahı rahatlatmış olacağız.

RESTORE EDİLECEK KONAKLAR KAHRAMANMARAŞ’IMIZIN TURİZMİNE ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLERDE BULUNACAK

Bunun yanında Kanlıdere güzergahının bize sağlayacağı bir başka avantajda, tarihi dokumuzun cazibesini artırmış olacağımızdır. Oradaki restorasyon çalışmalarıyla sokak iyileştirmeleriyle, buranın cazibesi daha da artmış olacak. Gördüğünüz gibi orada 3 tane tarihi konağımızı restorasyon çalışmalarına başladık. Orası Kahramanmaraş’ta bu çapta restorasyon yapılan, hem butik konaklara imkanı hem de gastronomimize hizmet eden yeme içme mekanımız olmuş olacak. Bu da Kahramanmaraş’ımızın turizmine çok önemli hizmetlerde bulunacak.

BELKİ DE KAHRAMANMARAŞ’IMIZDA BİR İLKİ YAPARAK BELİRLEDİĞİMİZ SÜREDE AÇILIŞLARINI YAPMIŞ OLACAĞIZ

Bir diğer projemiz olan ve şehrimizin doğusunu batısına bağlayacak olan Tevfik Kadıoğlu Köprülü Kavşağımız. Bu şehrimizi doğusunu ve batısını bağlamasının yanı sıra aynı zamanda çok önemli turizm merkezlerimizden olan kayak merkezimize de en uygun alternatif yolu sağlamış olacak. Bunun yanında da Kuzey Çevre Yolu’muza önemli bağlantı yollarımızdan birisi olacak. Hem Kanlıdere Köprümüz hem de Tevfik Kadıoğlu Köprümüz için ‘zamanmatik’ koyduk. Tevfik Kadıoğlu Köprümüz için 90 gün, Kanlıdere Köprümüz için 89 gün idi. Görüldüğü gibi Allah’a binlerce kez şükürler olsun, hem yüklenici firmalarımızın gayreti hem de belediyemizin taahhütlerini yerine getirmesi sebebiyle belki de Kahramanmaraş’ımızda bir ilki yaparak belirlediğimiz sürede açılışlarını yapmış olacağız.

AĞCALI KAVŞAĞI’NI ADANA YOLU’NA BAĞLAYAN YOLUMUZ BİR AY İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Ağcalı Yolu’ndan Adana Yolu güzergahına bu yolu bağlayan yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda 55 metre genişliğindeki yolumuzu da son aşamaya getirdik. Bu yolumuzun 2.etabı Adana Yolu’ndan havaalanı kavşağına bağlamış olacağız. Bu çalışmada devam ediyor. Bu yol; Adana Yolu’ndan Ağcalı Kavşağı’na bağlanan yolumuz aşağı yukarı bir ay içerisinde tamamlanmış olacak.

WhatsApp Image 2022-08-25 at 16.52.41 (1)

İMRAN KILIÇ KÖPRÜSÜ’NÜ ÇOK KISA SÜRE İÇERİSİNDE BİTİRECEĞİZ

 Şu an bulunduğumuz, Önsen Köprüsü olarak başladığımız ve rahmetli Milletvekilimiz İmran Kılıç’ın ismini taşıyan köprümüz; burası yaklaşık 5 kilometrelik bir güzergah. Bu yolun özelliği bizim şehrimizin yeni yerleşim alanı olan Önsen ve civarı alandaki 22 kilometrelik yolu 10 kilometreye düşüren çok önemli bir güzergah. Burada sadece bir köprü yok. 210 metre ve 7 ayaklı bir köprümüz var. aynı zamanda 4 kilometrenin üstünde de bir bağlantı yolumuz var. Bu güzergah; şehrimizin özellikle bu kısmını kullanan hemşerilerimizin uzun zamandır beklentisini oluşturan yoldu. Hamd olsun bunun ihalesini yaptık. Öngörümüz 2021 yılının sonunda buranın bitmesiydi. Fakat öngöremediğimiz fiyat artışları, emtia fiyatlarındaki farklılık, tedarik zincirlerindeki sorunlar nedeniyle müteahhit firma burada ilerleyemedi. Dolayısıyla biz yasal süreyi tamamlamış olacağız. Eğer yasal süreyi beklememiş olsaydık, hukuki bir engel olmamış olsaydı belediyemiz kendi imkanları ölçüsünde burayı bitirirdi. Buranın geçtiğimiz ay hukuki süreci bitti. Biter bitmez sözleşmemizi feshettik. Büyükşehir Belediyesi olarak buranın yapımını kendimiz aldık. Fen İşleri Daire Başkanlığımız ve çalışma arkadaşlarımız çok yoğun bir şekilde buradaki çalışmaları yürütüyor. Burada sadece asfalt kaldı. Korkuluklar ve ışıklandırmalar kaldı. Bunları tamamen belediye imkanları ile yapıyoruz. Çok kısa süre içerisinde de bu köprüyü bitireceğiz.

KARAYOLLARI STANDARDINDA ASFALT ÜRETİYORUZ

Geçenlerde açılışını yaptığımız asfalt şantiyemizi yeniledik. Bunu son teknoloji ile yaptık. Sadece asfalt pilenti değil, ona bağlı ekipman ve makineleri de yeniledik. Buraya yaklaşık 40 milyon TL’lik yatırım yaptık. Bugünkü yatırım maliyeti 80 milyon TL civarında. Şu an Karayolları standardında asfalt üretiyoruz. İmran Kılıç Köprüsü’ne de döktüğümüz asfaltın üstüne ince asfalt dökeceğiz.

CUMHURBAŞKANIMIZIN ÖNDERLİĞİNDE ÜLKEMİZİ VE ŞEHRİMİZİ GÜZELLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Her geçen gün kurumsal kapasitemizi artırıyoruz. Hem proje üretim kapasitemizi artırıyoruz. Hem de finansal yönetim kapasitemizi artırıyoruz. Hem de proje hazırlama kapasitemizi artırıyoruz. Şehrimizin ihtiyaçlarını en az 50 yıllık bir bakış açısıyla planlamaya çalışıyoruz. Her geçen gün daha fazla iş yapmaya, rasyonel işler yapmaya, şehrin her geçen gün marka değerini artırmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalarımızda Cumhurbaşkanımızın destekleri çok önemli. Allah razı olsun, Kahramanmaraş dendiğinde her zaman pozitif ayrımcılık yapıyor. Kahramanmaraş’ımıza destek oluyor. Bakanlarımız aynı zamanda şehirdeki milletvekillerimiz, Grup Başkan vekilimiz Mahir Ünal, Milletvekillerimiz Ahmet Özdemir, Cihat Sezal, Habibe Öcal, Celalettin Güvenç, İl Başkanımız ve Valimizde dahil şehirdeki tüm paydaşlarlar üst düzey koordinasyon içerisinde bunları devam ettiriyoruz. Çünkü biz bir ekibiz. Ekibin bir parçasıyız. Biz Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülkemizi ve şehrimizi güzelleştirmeye çalışıyoruz. Bunun için tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

PROJELERİN TOPLAM MALİYETİ 350 MİLYON TL

Bugünkü gezdiğimiz Kanlıdere Köprüsü ve projesi, oradaki konaklar ve yolun iyileştirmesi Tevfik Kadıoğlu Bulvarı, Ağcalı Kavşağı’nı Adana Yolu’na bağlayan yolun açılması bunların toplam maliyeti 350 milyon TL. Belki bugünkü fiyatlara göre güncellediğimizde çok daha üstünde olacak. Bu bizim çapımızdaki Büyükşehir Belediyesi için çok önemli bir yatırım.

TEKKE KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YAPTIĞIMIZ REZERV KONUTLARIN BİR KISMI ÖNSEN KÖPRÜSÜ CİVARINDA YER ALIYOR

Yeni yerleşim alanımızın bir özelliği de Tekke Kentsel Dönüşüm için yaptığımız rezerv konutların bir kısmı burada olacak. 450 civarındaki konutu TOKİ’miz belli bir aşamaya getirdi. Aynı zamanda Saçaklızade Mahallesi’nde de rezerv konutları var. Tekke’deki projemiz son aşamaya geldi. TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğinde bu proje yürüyor. Sağlıklı bir şekilde yürüyor. İnşallah çok yakın sürede de Tekke’de de TOKİ’nin konut yaptığını hep beraber göreceğiz.”

Haber: Burak Alkaya

Editör: Didem Kayabaşı