Dünyada çok eski bir geçmişe sahip olan cevizin, Anadolu topraklarında en çok üretildiği il konumunda bulunan Kahramanmaraş’ta Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil belgeli 'Maraş-18' cevizinin hasadına başlandı. Yıllık ortalama 30 bin ton üretim sağlanarak ülke ekonomisine katma değer sunan cevize, Ceviz Diyarı Ekolojik Tarım Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetimi tarafından tavsiye satış fiyatları sunuldu. Konu kapsamında Ceviz Diyarı Ekolojik Tarım Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Beyzanur Mungan ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya açıklamalarda bulundu.

HEDEFİMİZ 50 BİN TON CEVİZ ÜRETİMİ

KMTSO Başkanı Buluntu, “Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı, Esnaf Ve Tüccarların Teminat Sorunu Çözülmeli” KMTSO Başkanı Buluntu, “Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı, Esnaf Ve Tüccarların Teminat Sorunu Çözülmeli”

2-66

Ceviz üretiminde Kahramanmaraş’ın 1.sırada olduğunu belirten Başkan Mungan, “Bütün ilçelerimizde ceviz yetişmektedir. Birçok ceviz çeşidimiz var ama en önemli ceviz çeşidimiz Maraş-18’dir. Bu yıl ceviz fiyatlarımızı, kilosu 120 TL ile 140 TL, tane fiyatını ise 1,5 TL ile 2 TL arasında belirledik. Bu fiyatlarımız üreticilere ve satıcılara tavsiye niteliğindedir. Aynı zamanda bu yıl ceviz üretiminde rekolte tahminimiz 30 bin tondur. Amacımız, kayıt dışı ceviz üretimleriyle birlikte 50 bin tona ulaşmaktır” ifadelerini kullandı.

PAZARDAKİ DENGEYİ KORUYACAĞIZ

3-47

Açıklanan fiyatlarla pazardaki dengeyi koruduklarını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise şu sözleri kaydetti, “ Kahramanmaraş’ta 2023 yılı ceviz hasadı başladı. Ceviz fiyatlarının açıklanması hususunda gelen yoğun talepler üzerine Kooperatif Başkanımız Beyzanur hanımla birlikte yönetim kurulu olarak bir karara vardık. Belirlemiş olduğumuz fiyatlar tavsiye niteliğinde olup hem üreticiyi, hem tüketiciyi mağdur etmeyecek ve pazardaki dengeyi koruyacak şekildedir.”

Haber: Ayşegül Dokuyucu

Editör: Didem Kayabaşı