Başkan Görgel, Yeni Adli Yılın Açılış Programına Katıldı Başkan Görgel, Yeni Adli Yılın Açılış Programına Katıldı

12 Ocak'ta Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit düşen Kahramanmaraşlı Sözleşmeli Piyade Er Müslüm Özdemir'in, Şerefoğlu Mahallesi'nde yaşayan ailesi yaşanan deprem felaketi sebebiyle yaşamlarını çadırda sürdürüyorlardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Şehit Özdemir’in depremzede ailesinin ev ihtiyacını karşılamak için çalışmalara başlamıştı. Gelinen süreç boyunca Şerefoğlu Mahallesi'nde inşa edilen yeni evin teslimi için Kahramanmaraş'a gelen Bakan Özhaseki, şehit ailesini ziyaret ederek yeni evlerinin anahtarını kendilerine takdim etti. Ziyarete, 66. Hükümet Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Mükerrem Ünlüer, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ömer Oruç Bilal Debgici, Dr. Tuba Köksal, Mevlüt Kurt ve Prof. Dr. Mehmet Şahin, Dulkadiroğlu Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel de katıldı.

ŞEHİT AİLESİNE ÖNCELİK VERDİK

Bakan Özhaseki, ziyarette yaptığı açıklamada, şehit ailesine yeni evlerini 1 ayda yapma sözünde bulunduklarını ve bu sözlerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; “Şerefoğlu Mahallesi’nde 100'den fazla köy evi inşaatına başladık. Bir kısmının kaba inşaatı bitti, bir kısmının ise bitmek üzere. Konutların tamamını inşallah 6-8 ay içerisinde teslim etmeyi hedefliyoruz. Şehit ailesine öncelik verdik ve hızlı bir şekilde evin inşaatını tamamlayıp teslim ettik. Güle güle, ağız tadıyla otursunlar. Yaptığımız hiçbir çalışma, şehidimizin, yavrumuzun dökülen kanının bir damla karşılığı bile olamaz, bunun farkındayız. Onlar vatan için şehit düştüler, bu milletin evladı oldular. Biz de ailelerimizi yalnız bırakmamak, unutulmadıklarını hissettirmek için buradayız” ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDE 4 BİN 333 KÖYDE HASAR TESPİT EDİLDİ

Ayrıca, depremden etkilenen köylerin yeniden inşasıyla ilgili çalışmalara da değinen Bakan Özhaseki; "Deprem bölgesindeki 4 bin 333 köyde hasar tespit edildi. Bazı köylerde 80, bazılarında 100, diğerlerinde ise 200 gibi çeşitli düzeylerde hasar meydana geldi. Bu yerleşim yerlerinden her birinde, zemin koşulları uygunsa, geçmişte vatandaşların yerleşim yerleri olarak kullanılan bölgelerde yeniden inşa çalışmalarına başlanabiliyor. Ancak, eğer altında fay hatları bulunuyorsa veya sıvılaşmış alanlar varsa, uygun zemin bulmak zor olabiliyor. Bu durumda, yeni yapılar için uygun zeminleri bulmak adına çevrede araştırmalar yapılıyor. Yeni yapıların inşası için uygun zeminlerin belirlenmesi bir süreç gerektiriyor. Bu süreç, belirli alanların tespit edilmesini, zemin etütlerinin yapılmasını, mühendislik hesaplarının yapılmasını ve ardından inşaatın başlamasını içeriyor. Bu nedenle, yeniden yapılanma süreci zaman alıcı bir süreç olabiliyor” şeklinde konuştu.

Editör: Çağatay GEDİK